Skip to content
Economie Societate

România a luat două miliarde de euro de pe pieţele externe. În martie, statul a obţinut suma record de trei miliarde de euro

România a împrumutat două miliarde de euro de pe pieţele externe prin două emisiuni de eurobonduri pe 12 și 30 de ani, pe 9 iulie 2019. Este a doua ieşire pe pieţele internaţionale din acest an după cea din martie când statul a reuşit să atragă trei miliarde de euro, cea mai mare sumă luată vreodată la o singură ieșire pe piețele externe pentru ţara noastră, informează economica.net.

Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum. Ministerul Finanțelor a transmis, însă, în ultimele luni, că ar putea opta să profite de condițiile bune de împrumut și să prefinanțeze și din necesarul de anul următor, scrie Profit.ro.

Se aprobă contractarea de către MFP a unor împrumuturi externe de capital în cadrul Medium Term Notes în sumă de până la 2 miliarde euro, prin lansarea unei noi serii de obligațiuni cu maturitatea la 7 ani și redeschiderea emisiunii cu scadența în data de 3 aprilie 2049, cupon 4,526%”, se arată în ordinul publicat în Monitorul oficial.

Emisiunea este administrată de către Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank, ING Bank, BNP Paribas și UniCredit Bank.

Conform sursei citate, suma se virează în contul de valută deschis pe numele MFP la BNR și se utilizează pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

Acest document are un singur articol: „Se aprobă programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), în sumă maximă, în orice moment, de 31 miliarde euro sau echivalent în orice valută, denumit în continuare Program”.

Practic, în scopul acoperirii necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2019-2020, suma maximă de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută (din Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010), a fost înlocuită cu 31 miliarde euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *