Skip to content
Economie Politică

România a rămas anul trecut al optulea mare producător agricol din UE

tes.com

România a înregistrat, anul trecut, a treia mare creștere a producției agricole la nivelul Uniunii Europene (UE), de peste 13%. În aceste condiții, țara a rămas al optulea mare producător agricol din blocul comunitar, cu o producție în valoare de 17,5 miliarde de euro, 4% din totalul realizat în UE, potrivit Eurostat.

În moneda națională, valoarea producției agricole a atins 78,5 miliarde de lei în 2017, în creștere de la 69,3 miliarde de lei în anul precedent, anunță Profit.ro. Producția vegetală a crescut cel mai puternic, cu aproape 18%, urmată de producția animală, care a urcat cu aproape 9%.

Totodată, serviciile agricole au avut un avans de circa 5%. Producția agricolă la nivelul întregii Uniuni a crescut cu peste 6% anul trecut, la 432,6 miliarde de euro.

Cel mai mare producător european a rămas Franța, cu o producție de 72,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 17% din totalul UE. Ponderea producției agricole franceze în totalul realizat la nivelul UE a rămas constantă față de anul precedent. Franța este urmată în Topul producătorilor din domeniul agricol de Germania, Italia și Spania.

Cele mai mari creșteri ale producției, de 18,2%, respectiv13,6%, au fost în Estonia și Irlanda. România, situată pe locul 3 la creșterea producției agricole, este urmată în clasament de Marea Britanie și Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *