Noua generație a Basarabiei scapă de mirosul sovietic cel puțin din grădinițe. Mii de copii sunt educați astăzi în instituții preșcolare renovate din banii contribuabililor români. Potrivit unui raport publicat de autoritatea responsabilă de la Chișinău, din 2014 până în prezent beneficiari ai programului sunt 845 de grădinițe din Basarabia, care s-au bucurat de un sprijin financiar în valoare totală de aproape 30 de milioane de euro. Banii reprezintă componenta unui grant nerambursabil de 100 de milioane de euro promis de România celor din R.Moldova încă în anul 2010.
Procesul de renovare a grădinițelor a început în 2014 – anul în care, de fapt, au fost utilizați cei mai mulți bani din suma disponibilă. Din același grant de 100 de milioane au fost reparate mai multe edificii de importantă națională cum ar fi Sala cu Orgă din Chișinău, mai multe secții din cadrul Centrului Mamei și Copilului, sala „Dadiani”, din cadrul Muzeului Naţional de Artă, o instituție culturală din orașul Cahul și altele. O altă tranșă importană – 15 milioane de euro – au fost acordate pentru probleme de mediu, în special pentru curățirea albiei râului Bâc care traversează orașul Chișinău.
Să revenim la grădinițe. Urmare a realizării programului, peste 80 000 de copii au beneficiat de condiții mai bune în grădinițele lor, acestea fiind izolate termic, reparate în interior și la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă și canalizare, cu acoperișuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă și pavilioane. De asemenea, au fost deschise peste 200 de grupe noi, respectiv a fost sporită capacitatea de înrolare în grădinițe și au fost create noi locuri de muncă pentru circa 600 de persoane (educatoare, dădace).
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 100 milioane de euro, a fost semnat la Bucureşti, pe 27 aprilie 2010.
Mai multe AICI