Skip to content
Puterea Știrilor Video

România află „în maximum jumătate de oră” dacă scapă de MCV. Carmen Avram: Dacă acest lucru se întâmplă, avem speranțe mari în privința aderării la Schengen

captura puterea stirilor

Invitată la „Puterea Știrilor”, Carmen Avram, europarlamentar PSD, a declarat că, după ora 16,30, după întrunirea Colegiului Comisarilor din cadrul Comisiei Europene, vom ști „ferm și clar” dacă România va scăpa de MCV.

„Va fi o conferință de presă în care am putea să fim înștiințați despre ceea ce se întâmplă cu ridicarea MCV. Vom afla ce s-a vorbit în Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene. Nu e însă foarte sigur că în această conferință de presă se va anunța rezultatul în privința MCV, dar există șanse și speranțe mari, inclusiv aici, în Bruxelles, în rândul europarlamentarilor, că vom afla niște vești foarte bune.

Din ce știm, din discuțiile informale care au avut loc înainte de această întrunire a Colegiul Comisarilor, care este format din toți cei 27 de comisari ai UE plus președintele Ursula Von der Leyen, din aceste discuții știm că, deși mai sunt lucruri care ar trebui îndreptate de către România, sunt șanse să fie ridicat MCV-ul.

Avizul Comisiei de la Veneția este foarte clar, legile justiției merg în direcția pozitivă, nouă ni s-au impus patru criterii atunci când am intrat în UE și din 2007 suntem supuși acestui Mecanism de Cooperare și Verificare. Aceste criterii se refereau la înființarea ANI, la lupta anticorupție și la legile justiției, iar, în mare, lucrurile acestea sunt rezolvate.

Ar fi un moment foarte bun și ar fi foarte logic și normal ca acest MCV să fie ridicat. Dacă vom afla asta, raportul va fi trimis către Parlamentul European și către Consiliu, care face recomandările și, dacă totul merge bine, acest MCV va fi ridicat. Dacă acest lucru se întâmplă, avem speranțe mari în privința aderării la Spațiul Schengen”, a spus Carmen Avram la „Puterea Știrilor”.

Decizie istorică pentru România la Bruxelles

Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene se reunește, marți la prânz, urmând să discute, între altele, concluziile raportului MCV (Mecansimul de Verificare și Cooperare) în cazul României. Acesta ar putea fi ultimul MCV, după ce au fost adoptate legile justiției și au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Decizia privind o eventuală ridicare a MCV va fi propusă de către Comisia Europeană către Consiliul UE și Parlamentul European.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că are informații conform cărora raportul este unul cu elemente pozitive și este foarte posibil ca România să scape de monitorizarea MCV.

”Colegiul Comisarilor va discuta astăzi despre raportul MCV. Se pare că va fi prezentată o analiză preliminară cu recomandări pozitive. Din informațiile pe care le am în acest moment, se vorbește chiar de posibilitatea de a trece de la MCV la mecanismul comun european privind justiția și statul de drept. Vom vedea concluziile finale. Acest raport pozitiv al Comisiei Europene poate ajuta mult România în procesul de aderare la spațiul Schengen”, scrie Victor Negrescu.

Clauza ascunsă impusă de Olanda

Potrivit informațiilor obținute de TVR INFO, raportul MCV constată progresele înregistrate și indică, de asemenea, faptul că ar putea fi ultimul, în măsura în care Comisia și Consiliul sunt de acord cu acest lucru.

Există, însă, și o “clauză” ascunsă. În Consiliul Uniunii Europene, acolo unde Olanda ne pune diverse piedici, mai este un organism care se ocupă de cooperarea și verificarea justiției în România și Bulgaria. Acest organism se numește Ad Hoc Working Party on the Cooperation and Verification Mechanism for Bulgaria and Romania. Practic, avem un alt MCV ascuns undeva în Consiliu și care a fost activat la cererea Olandei, susțin sursele europene, citate de TVR.

Acest mecanism urmează să se întâlnească pe data de 28 noiembrie pentru a stabili în ce măsură România și Bulgaria îndeplinesc cerințele statului de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *