Skip to content
Politică

România, alături de Iordania, pe lista clienților Lockheed Martin. Ce achiziții militare se pregătesc

cursdeguvernare.ro

Cererea pentru avioane militare F-16 Fighting Falcon accelerează în întreaga lume grație noilor modele de producție și upgrade-urilor, a declarat un oficial al producătorului, gigantul american al industriei de apărare și securitate Lockheed Martin.

Astfel, Lockheed Martin a găsit noi clienți pentru platforma F-16, modelele upgradate Block 60 și Block 70, ca și pentru configurația F-16V, a declarat, pentru publicația de specialitate Janes.com, directorul de dezvoltare al companiei americane, Victor Torla.

Acești noi clienți reprezintă țări care anterior au utilizat variante mai vechi de F-16, cum ar fi România sau Iordania, informează Profit.ro.

Pentru modelul Block 70, cei mai recenți clienți sunt Bahrainul și Slovacia, iar autoritățile de la Washington negociază în prezent și cu Bulgaria vânzarea acestui model.

Fostul ministru al Apărării Naționale, Mihai Fifor, spunea în octombrie anul trecut că a discutat cu oficialii americani despre programul de achiziție a aeronavelor F-16 în vizita pe care a făcut-o în SUA, precizând că a primit asigurări că România va fi sprijinită în acest demers.

S-a discutat (în SUA, n.r.) și despre programul F-16, pe care dorim să continuăm să le achiziționăm. În primă instanță sunt cele cinci aeronave pe care urmează să le achiziționăm tot din Portugalia, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte 12. E adevărat, am cerut sprijin și Secretarului Apărării, pentru că fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă țară aliată, procedura e aceeași și este nevoie de un acord al Guvernului SUA pentru ca această procedură să aibă loc. Vă asigur că secretarul Jim Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program. Pe de altă parte, am discutat în continuare despre cele 36 de aeronave pe care intenționăm să le achiziționăm, astfel încât să putem completa nevoia de înzestrare a armatei”, a declarat atunci Mihai Fifor.

România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, de 628 milioane euro cu TVA, care viza achiziția a 12 avioane F-16.

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat oficial în iulie 2018 că va vinde alte cinci avioane de vânătoare F-16 către România, iar Guvernul de la Lisabona va achiziționa alte aparate din Statele Unite pentru a le înlocui pe acestea.

Anterior, ministrul român al Apărării afirmase că încă cinci avioane F-16 vor fi cumpărate de la Portugalia până la finalul anului.

Guvernul a aprobat în ultima parte a lunii septembrie a anului trecut o investiție în valoare totală de 1,672 miliarde de lei, cu tot cu TVA, în extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii pe o suprafață totală de circa 370 de hectare, în perspectiva achiziției de către statul român a 5 noi avioane americane multirol F-16 de la Portugalia, pe lângă cele 12 aflate deja în dotarea forțelor aeriene române și găzduite la baza de la Câmpia Turzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *