Skip to content
Economie

România, amenințată de o nouă criză economică. Guvernul Orban ignoră toate avertismentele economiștilor

blogs.iadb.org

Specialiștii în economie avertizează de mai multă vreme cu privire la efectele nocive ale creșterii deficitului bugetar asupra economiei României. Totuși, dacă ne uităm peste declarațiile președintelui Iohannis și ale premierulu Orban, criza pare a fi încă departe, iar guvernul ar avea resurse pentru mărirea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor. Continuarea măsurilor populiste ale PSD-ului, în ciuda numeroaselor avertismente din partea economiștilor, ar putea arunca însă țară spre o criză economică similară cu cea din 2010.

Cum arată situația economică a României

Dacă ne uităm peste recentele date făcute publice cu privire la execuția bugetară pe 2019, situația nu poate fi decât una cel puțin îngrijorătoare pentru bugetul de stat. În primul rând, deficitul bugetar este cel mai mare din ultimii 9 ani, ajungând la 4,6% din PIB, echivalentul a 48,3 miliarde lei. În al doilea rând, Cheltuielile s-au majorat cu 14,7%, adică cu 47,3 miliarde lei. Cheltuielile cu asistenta socială s-au ridicat la 114,74 miliarde lei, în creștere cu 13,2% faţă de 2018, iar cheltuielile de personal au însumat 102,34 miliarde lei, în creștere cu 18,8% şi o pondere de 9,8% în PIB. În plus, la ora actuală avem cheltuieli mai reduse decât prevederile bugetare iniţiale pe anul 2019 în ceea ce privește proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile. Dacă mai punem la socoteală și faptul că luăm dobânzi foarte mari la împrumuturi pe termen lung – 4,6%, rezultă un tablou nu foarte plăcut al situației economice a României.

Totuși, acest tablou s-ar putea înrăutăți serios odată cu creșterile nerealiste ale pensiilor care nu vor putea fi susținute decât prin noi împrumuturi. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu declară că anul acesta România va împrumuta 87 miliarde de lei, iar jumătate din acel împrumut va fi folosit în vederea achitării datoriilor ajunse la scadență făcute de guvernele anterioare, adică peste 40 de miliarde. Practic vorbim despre un supra-împrumut destinat în mare parte achitării unor datorii anterioare. Doar că acest împrumut nu rezolvă problema creșterii pensiilor, iar statul va trebui să găsească alți creditori. Problema majoră în acest cerc vicios o constituie faptul că creditorii nu vor împrumuta țara la nesfârșit. Aceștia vor oferi credite doar până când vor constata că există riscuri prea mari pentru achitarea datoriilor de către România, și ca măsură de precauție vor oferi dobânzi din ce în ce mai mari. Situația seamănă din ce în ce mai mult cu cea din 2010, când guvernul Emil Boc și președintele Traian Băsescu au fost obligați să taie din pensiile și salariile bugetarilor pentru a evita un colaps economic al țării.

Lipsa de reacție a Guvernului

Până în prezent Guvernul Orban pare că merge pe același drum nefast. Nu s-a luat nicio măsură importantă pentru reducerea deficitului bugetar, de pildă prin scăderea cheltuielilor de funcționare a statului. Specialiștii în economie avansează și alte posibile măsuri pentru reducerea deficitului cum ar fi reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu minim 10%, reducerea la jumătate a subvenției acordate partidelor politice sau creșterea taxelor pe autovehiculele poluante aflate în circulație.

Momentan guvernul pare că urmărește o agendă proprie, urmând să pună în practică promisiunile populiste și nerealiste ale guvernului PSD, dar care ar putea arunca țara într-un nou colaps economic.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *