Skip to content
Opinii & Analize

România anului 2020: cazul Ditrău – manual perfect de involuție umană

psnews.ro

Se întâmplă în România anului 2020: comunitatea maghiară din localitatea Ditrău-Harghita, mai exact vreo 300 de unguri, se simte în pericol că mănâncă pâine făcută de „mâinile negre” a doi brutari veniți din Sri Lanka. Și mai important: toate acestea se întâmplă chiar cu binecuvântarea iresponsabilă a unui preot de rit catolic, care se temea că după cei doi vor veni mai mulți și vor dori să-și facă „propria biserică” în sat. Vă dați seama unde suntem?

La prima vedere, am avea tendința să spunem că ceea ce se întâmplă la Ditrău este un eveniment singular: pradă manipulării presei xenofobe din Ungaria, câțiva oameni simpli și fără prea multă educație, aflați într-un colțișor din România, s-au speriat de apariția a doi oameni care au o cultură diferită, și care, culmea, mai au și mâinile negre și muncite și le frământă lor pâinea.

Însă, ceea ce se întâmplă zilele acestea la Ditrău este doar începutul unei mari probleme care se va rostogoli și peste România: apariția forței de muncă străine. După ce au avut grijă, toți cei care s-au plimbat pe la butonașele țărișoarei ăsteia, să golească satele, comunele, orașele de oameni calificați, ne-am trezit că nu mai avem meseriași, că ne-am fugărit tinerii specialiști și că trebuie să aducem forță de muncă străină.

De ce nu s-a gândit statul român că trebuie să-i și pregătească pe oameni? După niște ani cu Liviu Dragnea și alții care strigau că vin străinii să ne fure țara, și într-o perioadă în care te izbești tot mai des de involuția umană, nu ar trebui să ne mire deloc că cei din Ditrău s-au comportat așa. Și dacă veneau cei doi străini într-un sat sărac de prin Moldova la fel s-ar fi întâmplat. Nu e vorba că sunt ei maghiari și proști, cum am mai auzit pe la unii. Problema e că sunt mulți în țara asta care doar atât înțeleg din lumea în care trăiesc. Nu știu cât e vina lor că sunt așa, atâta timp cât statul român nici nu-i ajută să înțeleagă. Înafară de bla-bla-uri politice, n-am prea văzut campanii de informare pe tema apariția forței de muncă străine în România. Să vină cineva să le explice oamenilor că avem nevoie de muncitori ca cei veniți din Sri Lanka pentru a ocupa golul lăsat în urmă de milioanele de români care au plecat din țărișoara asta. Pentru că da, asta e adevărul: și românii noștri sunt străini în țara altora.

Și uite așa, cazul Ditrău este un manual perfect de involuție umană, o combinație între putreziciunea valorilor morale și vechiul conflict al coabitării la care, aparent, încă nu s-a găsit o soluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *