Skip to content
Politică

România ar putea avea o nouă instituție: Avocatul Copilului. Inițiativa legislativă, prezentată în Parlament

Romania ar putea avea o noua institutie, Avocatul Copilului, care sa asigure un mecanism de verificare si monitorizare a implementarii prevederilor Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului.

Propunerea legislativa a fost facuta de un grup de parlamentari, initiativa fiind sustinuta si de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Initiativa legislativa a fost prezentata marti in Parlament, de Ziua Internationala a Femeii, proiectul de act normativ stabilind ca Avocatul Copilului va fi numit in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, iar propunerile de candidati se vor face de catre birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, la recomandarea grupurilor parlamentare din cele doua camere ale Parlamentului.

De asemenea, candidatii vor fi audiati de comisiile juridice din Camera Deputatilor si Senat, urmand sa fie numit ca Avocat al Copilului candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi ale deputatilor si senatorilor prezenti.

In expunerea de motive, initiatorii arata ca Romania a ratificat inca din anul 1990 Conventia Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, insa abordarea copilului in ansamblul drepturilor sale a fost realizata pentru prima data in pachetul legislativ in domeniul protectiei aprobat abia in anul 2004.

Dupa 12 ani de la adoptarea acestei legislatii din 2004, Romania inca nu are un mecanism de verificare si monitorizare a implementarii prevederilor Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului.

„A cincea parte din populatia Romaniei (19,56% la 1 iulie, 2010, Sursa: INSSE) este formata din copii. Procentul este apropiat de cel inregistrat in Uniunea Europeana. Datele disparate, colectate de diferite institutii publice sau organizatii neguvernamentale si mai ales situatiile punctuale din teren, prezentate de mass-media sau ONG-uri, sugereaza ca bunastarea copilului in Romania a continuat sa se deprecieze semnificativ in ultimii doi ani la deteriorarea accentuata a calitatii acestora si a accesului copiilor la servicii, exacerband incalcarea drepturilor copilului. Cu toate acestea, lipsa datelor statistice care sa ofere o imagine completa si reala cu privire la situatia copiilor si la respectarea drepturilor lor face aproape imposibila plasarea problematicii drepturilor copilului pe agenda publica si implicit politica”, se arata in expunerea de motive.

Initiatorii acestui document sustin ca in ciuda procentului semnificativ din populatie, copiii raman „invizibili” pentru politici, o treime din copiii Romaniei traind in saracie.

„Opt minori din o suta traiesc in Romania la nivelul de „saracie severa”, cu mai putin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF. 40 la suta din populatia Romaniei se afla in risc de saracie si excluziune sociala (al doilea cel mai mare procent din UE 28) „, se mai arata in expunerea de motive.

Proiectul de act normativ prevede ca mandatul Avocatului Copilului este de sapte ani, incepand cu data depunerii juramantului in fata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si inceteaza la data depunerii juramantului de catre noul Avocat al Copilului, putand fi reinnoit o singura data.

Acesta ar urma sa intreprinda actiuni avand drept scop promovarea si protejarea drepturilor copilului, asigurarea dezvoltarii complete si armonioase a celor mici, sa actioneze in beneficiul apararii drepturilor copilului, sa initieze actiuni pentru a-I proteja de violenta, cruzime, exploatare, de neglijare sau de rele tratamente.

Noua institutie ar trebui sa acorde o grija deosebita copiilor cu dizabilitati, sa faca cunoscute drepturile copilului si metodele de aparare a acestora, sa promoveze armonizarea legislatiei, regulamentelor si practicilor nationale cu instrumentele legislative europene si internationale si sa asigure consolidarea participarii copiilor la luarea deciziilor care ii privesc, precum si ascultarea acestora.

De asemenea, Avocatul Copilului va desfasura actiuni prevazute de lege si din oficiu in cazul incalcarii drepturilor sau intereselor copilului, va fi obligat sa acorde protectie si la cererea copilului, fara acordul parintilor sau reprezentantilor legali, se va si in legatura cu copilul aflat in dificultate si in situatie de risc, chiar in lipsa informarii sau a acordului parintilor sau a reprezentantilor legali, iar activitatea lui va trebui prezentata annual Parlamentului, informează ziare.com.

In exercitarea atributiilor sale, Avocatul Copilului va putea sa cerceteze fiecare caz, chiar si fara avizare prealabila, la locul respective, va putea cere organelor autoritatii publice, organizatiilor sau institutiilor sa dea explicatii sau sa furnizeze informatii, precum si sa puna la dispozitia sa acte si documente, inclusiv unele continand date personale sau informatii clasificate, in conditiile legii, sa efectueze anchete proprii, sa audieze si sa ia declaratii de la conducatorii si angajatii acestora, precum si sa citeze martori care pot da informatiile necesare solutionarii cazului.

Tot in atributiile sale ar putea fi si sesizarea instantei de contencios administrativ cu privire la anularea unor acte de natura sa afecteze drepturile copilului, sa adreseze Inaltei Curti de Casatie si Justitie cereri de rezolvare a divergentelor interpretarea dreptului in domeniul prevederilor legale referitoare la drepturile copilului sau sa elaboreze rapoarte speciale, pe care sa le prezinte presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si primului ministru, cu privire la aspecte legate de promovarea si protectia drepturilor copilului.

Proiectul de lege prevede ca institutia Avocatul Copilului va avea buget propriu, care va face parte integranta din bugetul de stat.

Organizatiile neguvernamentale solicita inca din 2012 infiintarea unei institutii care sa monitorizeze intr-un mod independent felul in care sunt respectate drepturile fiecarui copil.

Reprezentantii societatii civile au aratat ca desi ONU a recomandat Romaniei crearea acestei institutii, Parlamentul nu a putut fi convins de necesitatea ei, respingand toate initiativele legislative in acest sens.

O astfel de institutie exista in 43 de state, printre care se numara si Polonia.

 

In Romania exista un adjunct al Avocatului Poporului care se ocupa de drepturile copiilor, pensionarilor, tinerilor, familiilor si persoanelor cu handicap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *