Skip to content
Politică

România ar putea exporta gaze naturale în Serbia. Afacere de zeci de milioane de euro

unimedia.info

România ar putea exporta gaze naturale în Serbia. Citiți în cele ce urmează despre o afacere a cărei valoare se ridică la zeci de milioane de euro.

Acțiunea ar putea fi demarată după începerea producției offshore din Marea Neagră și finalizarea secțiunii românești a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA). Pperatorul sistemului național de transport, Transgaz, are în plan construirea unei conducte de interconectare cu țara vecină în lungime de 80 de kilometri, pe direcția Arad – Mokrin, al cărei cost este estimat în prezent la 43 milioane euro, relatează Profit.ro.

„Pentru creșterea gradului de asigurare a securității energetice în regiune, România are în vedere încheierea unui memorandum de înțelegere cu Serbia pentru construirea unei conducte de interconectare. Varianta analizată de export gaze naturale spre Serbia este de preluare a gazelor naturale din viitoarea conductă BRUA. Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de granița dintre România și Serbia este localitatea Mokrin, zona Arad”, se arată într-un document recent al Transgaz.

Ideea este mai veche, fiind discutată, de exemplu, în 2011 de către oficialitățile din cele două state, într-o vizită la Belgrad a președintelui de atunci al României, Traian Băsescu. Acum, Transgaz a inclus proiectul, cu detalii, estimări de costuri și termene de execuție, în planul său de dezvoltare pe termen lung.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *