România ar putea intra în recesiune tehnică în prima parte a acestui an, estimează investitorii – analiză

Sursă foto: Unsplash

România ar putea intra în recesiune tehnică în prima parte a acestui an, estimează cei mai mulţi dintre investitori, pe fondul scăderii activităţii industriale şi accentuării problemelor de pe lanţurile economice, arată rezultatele celei de-a V-a ediţii a barometrului Moneycorp privind starea economiei româneşti.

„Oamenii de afaceri privesc cu îngrijorare la perspectivele anului 2024, pe fondul creşterii costurilor operaţionale şi a evoluţiei inflaţiei la un nivel în continuare foarte ridicat”, arată cercetarea.

Aproximativ 58,8% dintre respondenţii care au participat la cercetarea derulată în decembrie 2023 sunt convinşi că economia va intra în recesiune, iar 36,6% estimează că acest lucru se va întâmpla în primele şase luni din 2024.

Conform studiului, marile provocări ale anului 2024 sunt legate de creşterea costurilor operaţionale (preţuri materiale, servicii, costuri de transport, dobânzi etc.) şi scăderea vânzărilor pe fondul deprecierii puterii de cumpărare şi a accentuării fenomenului de dezintermediere în economie.

În topul îngrijorării investitorilor urmează, în ordinea importanţei, accentuarea blocajului financiar, intrarea în insolvenţă/faliment a partenerilor şi efectele crizelor multiple la nivel internaţional, generate de conflictele militare.

„Menţinerea inflaţiei la un nivel ridicat (6% în estimările Guvernului) este de natură sa impună optimizarea costurilor operaţionale în rândul companiilor, regândirea şi adaptarea ofertelor de produse şi servicii la noua realitate economică. Toate acestea vor face diferenţa între cei care vor exploata oportunităţile apărute şi cei care vor avea de gestionat scăderi ale vânzărilor cauzate de costuri de producţie tot mai ridicate, mai ales în contextul în care toate acestea sunt însoţite şi de o creştere semnificativă a taxelor pentru mediul de afaceri”, a afirmat Cosmin Bucur, managerul Moneycorp România.

Potrivit rezultatele barometrului, 32% dintre investitori estimează o inflaţie între 6-8%, iar 27% o văd între 8-10%.

Potrivit estimărilor Băncii Naţionale a României, creşterea taxelor de la 1 ianuarie 2024 va genera un val de inflaţie tranzitorie care va afecta economia românească, în condiţiile în care companiile vor introduce în preţuri costurile generate de schimbările fiscale.

Totodată, experţii de la Moneycorp consideră că evoluţia impredictibilă a preţurilor a generat probleme în 2023, de la scăderea vânzărilor la accentuarea blocajului financiar, dovadă că peste 80% dintre respondenţi au declarat că durata de încasare a facturilor a crescut faţă de anul precedent.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL