Skip to content
Politică

România ar putea s-o pățească din cauza închisorilor. Răspunsul lui Tudorel Toader

huckmagazine.com

România ar putea s-o pățească din cauza închisorilor. Vedei mai jos răspunsul lui Tudorel Toader, ministrul Justiției de la București.

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a cerut miercuri Consiliului Europei măsuri care să permită instanţelor naţionale o expulzare mai facilă a infractorilor străini, solicitarea sa fiind făcută cu referire la cazul unor români care nu pot fi expulzaţi din Danemarca din cauza condiţiilor din închisorile româneşti, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Curtea Supremă din Danemarca a hotărât anul trecut că patru români acuzaţi în România de trafic cu fiinţe umane nu pot fi repatriaţi, întrucât încarcerarea lor în condiţiile închisorilor româneşti ar echivala cu o încălcare a drepturilor omului.

„Pur şi simplu nu este corect ca ţări precum Danemarca să fie obligate să găzduiască infractori străini din cauza condiţiilor precare de detenţie din ţările lor.

Avem nevoie de un sistem mai dur faţă de ţările care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în materie de respectare a drepturilor omului (…) În acelaşi timp, avem nevoie de un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate respectarea drepturilor omului”, a afirmat Rasmussen la Strasbourg în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE – organism al cărei preşedinţie semestrială este asigurată din noiembrie de ţara sa).

El a anunţat în intervenţia sa că Danemarca va găzdui în luna aprilie o conferinţă ministerială sub egida Consiliului Europei, cu obiectivul de a da un „nou imbold actualei reforme a sistemului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”.

Printre propunerile guvernului de la Copenhaga se va regăsi aceea ca instanţele naţionale să primească o mai mare libertate de a expulza delincvenţii străini. Totuși, şansele ca o asemenea măsură să fie aprobate de Consiliul Europei sunt slabe, în condiţiile în care unii delegaţi au susţinut că astfel ar fi subminată legitimitatea Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

În replică, ministrul român al Justiţiţiei, Tudorel Toader, a scris miercuri seară pe Facebook că îl va întreba pe Rasmussen la Consiliul JAI de ce autorităţile din Danemarca preferă să critice România şi nu adresează o cerere privind garanţia în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie de la noi.

„Citesc faptul că Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, a cerut astăzi, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea infractorilor străini şi un sistem mai dur pentru sancţionarea ţărilor care nu respectă standardele în domeniul drepturilor omului. Reamintesc că instanţa supremă din Danemarca a decis în 2017 că patru cetăţeni români, acuzaţi de trafic de persoane, nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România le-ar încălca drepturile. În 2017 am avut trei întrevederi cu ministrul justiţiei din Danemarca, două întrevederi cu ambasadorul Danemarcei la Bucureşti, iar două delegaţii parlamentare din Danemarca au vizitat România, pe aceeaşi temă ! De fiecare dată am convenit asupra faptului că le vom oferi garanţii scrise pentru detenţia în condiţii corespunzătoare, urmând să ne adreseze o solicitare scrisă în acest sens ! Mă întreb oare de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc sa ne adreseze solicitarea în scris, astfel cum am tot convenit ? Mâine la Sofia, în cadrul Consiliului JAI, îi voi adresa aceeaşi întrebare, ministrului justiţiei din Danemarca”, a scris Tudorel Toader pe Facebook, miercuri seara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *