Skip to content
Politică

România, arătată cu degetul de Eurostat în privința inflației

bankingnews.ro

România este arătată cu degetul de către Oficiul European de Statistică (Eurostat) în ceea ce privește rata inflației.

Mai precis, țara noastră a înregistrat în aprilie cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 4,3%, după 4% în martie, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat, care arată că la nivelul UE inflaţia a încetinit cu 0,1 puncte procentuale, la 1,4%, scrie Adevărul.ro.

Eurostat calculează rata anuală a inflaţiei ca variaţie a indicelui armonizat al preţurilor de consum într-o lună, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, în timp ce rata lunară compară indicii din ultimele două luni.

Confom datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a continuat să crească în România, în luna aprilie. Astfel, rata anuală a inflaţiei a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-a scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017.

În zona euro, inflaţia a încetinit în aprilie de la 1,3% în martie la 1,2%. Cele mai ridicate rate ale inflaţiei anuale au fost înregistrate în România (4,3%), Slovacia (3%) şi Estonia (2,9%). La polul opus, cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei anuale, se află Cipru (-0,3%), Irlanda (-0,1%) şi Portugalia (0,3%). Comparativ cu luna martie, inflaţia anuală a încetinit în 12 state membre, a stagnat în unul şi a accelerat în 14.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *