România are 8 pensionari la 10 salariați. În ce județe sunt cele mai mari dezechilibre (INS)

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Valoarea pensiei medii în România a crescut cu 13,9% în trimestrul IV din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Proporția dintre pensionari și salariați este de 8 la 10 la nivel național, însă la nivel local se înregistrează variații mai mari.

Pensia medie de asigurări sociale de stat s-a majorat, de la un an la altul, cu 13%, potrivit datelor INS, consultate de Agerpres. Raportat la trimestrul III din 2022, în ultimele trei luni din anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost în creştere cu 2.000 de persoane, în timp ce numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat s-a majorat cu 5.000 de persoane.

În acelaşi interval de referinţă, pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut, în T4 din 2023, faţă de trimestrul precedent, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Datele INS relevă faptul că, în perioada octombrie – decembrie 2023, pensionarii de asigurări sociale deţineau ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Totodată, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: