România are acces la doar 30% din totalul medicamentelor aprobate de Agenția Europeană de Medicamente

medicamente
Sursa foto: X

România are acces la doar 30% din totalul medicamentelor aprobate de Agenția Europeană de Medicamente, EMA 2022. Disponibilitatea medicamentelor care variază în UE, de la o țară la alta, a fost una dintre temele studiului “Creșterea valorii adăugate europene într-o perioadă încercată de provocări globale – Reprezentarea costului „non-Europei” (2022-2032).

Studiul a fost prezentat vineri, la București, de Meena Fernandes, reprezentanta Unității pentru valoarea adăugată Europeană, Direcția Generală Servicii de Cercetare Parlamentară, din PE.

Foto Europa.eu

Întrebată de PS News de ce țara noastră are un acces atât de limitat la piața medicamentelor, Meena Fernandes a explicat:

“Pur și simplu este o consecință a dimensiunii țării, a nivelului veniturilor și a puterii de negociere pe care o are. Așa că, unele țări care sunt mai mari și au un venit mai mare, negociază diferit. Ar trebui ca situația să fie egalizată în toate statele.

Alte țări  au o relație tradițională cu companiile farmaceutice. Așadar, odată ce un medicament este aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente, compania farmaceutică merge apoi și intră în negocieri cu fiecare țară. Și așa se face, la nivel național, nu la nivelul UE”.

Ce se poate face?

“Ei bine, în primul rând, informațiile ar putea fi partajate la nivelul UE care ar putea facilita aceste negocieri. UE ar putea face parte din masa acestor negocieri. Poate că ar putea exista achiziții comune. Sunt multe idei care au fost discutate în Parlamentul European” a fost răspunsul Meenei Fernandes.

Asistență medicală primară. Ar putea exista beneficii de 460 euro pe cetățean

“Foarte multe proiecte s-au făcut, dar există încă foarte multe care mai pot fi făcute și ideea este să se îmbunătățească accesul la medicină preventivă, pentru că acum povara unor boli cronice, cum ar fi cele de inimă și cancerul, este cea mai mare din Europa.

Avem informații de la Eurostat care spune că 14% din decese ar putea să fie împiedicate dacă accesul la medicină preventivă ar fi mai bun. Acum, evident că Uniunea Europeană poate face mai multe vizavi de finanțarea serviciilor esențiale medicale. Acestea ar trebui să fie oferite de furnizorii de asistență medicală primară și poate că ar trebui avute în vedere și niște achiziții comune de tehnică medicală, cum ar fi diverse dispozitive, scanere, computere tomograf ș.a.m.d.

Și aceste beneficii nu s-ar lăsa așteptate dacă am acționa împreună. Deci, practic, ar putea exista beneficii de 460 euro pe cetățean”, a adăugat Fernandes.

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: