România are „cel mai mare potenţial din zona de sud-est a Europei din perspectiva energiei solare”

Sebastian Burduja
Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

„Apel matinal” – Invitat: Sebastian Burduja, ministrul energiei

România își asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional și global prin aderarea la Alianța Solară Internațională, după cum afirmă reprezentanții Ministerului Energiei. Și asta după ce autoritățile au semnat angajamentul pentru dezvoltarea energiei solare în cadrul Conferinței Globale pentru Mediu din Emiratele Arabe Unite – COP 28, așa cum știm cu toții. Alianța reprezintă și un mediu propice pentru colaborare și transfer de cunoștințe între cele peste 120 de state membre, pentru crearea de parteneriate și investiții în sectorul energetic. Astfel, vom putea beneficia de expertiză internațională și de resurse financiare pentru a accelera introducerea sistemelor de energie solară și a altor tehnologii inovatoare, după cum declara ministrul energiei, Sebastian Burduja, invitatul de astăzi al „Apelului matinal”. Bună dimineața!

Sebastian Burduja: Bună dimineața, domnule Cîrnu, dumneavoastră și tuturor ascultătorilor noștri!

Realizator: Domnule ministru, ce beneficii ar aduce participarea României la acest parteneriat global pentru energie solară?

Sebastian Burduja: Este un pas important la care a participat și președintele Klaus Iohannis, dând acestui moment importanța cuvenită, e, de altfel, un moment mult așteptat. România s-a alăturat altor 122 de state, deja membre ale acestei Alianțe Solare Internaționale, este un angajament de dezvoltare a energiei verzi, a energiei care nu poluează, a energiei care ne permite să respirăm un aer mai curat și, totodată, un cadru în care România poate să facă schimb de bune practici cu alte state din întreaga lume.

E adevărat, există și un accent în plus pentru acele zone aflate în sărăcie energetică extremă, lucru care pe noi ne-a interesat foarte mult, pentru că inclusiv în România mai sunt între 50.000 și 100.000, nu știm exact, acum facem această evidență, un registru electronic al gospodăriilor care nu au acces la energie electrică și n-au avut niciodată. E vorba de gospodării din comunități marginalizate, din cătune, din vârful muntelui sau în alte situații în care în România anului 2023, din păcate, există încă unii copii care studiază la lumina lumânării.

Noi am lansat la Ministerul Energiei, încă de acum o lună de zile, o campanie națională împreună cu Asociația Energie Inteligentă, cu domnul profesor Dumitru Chisăliță acest program național de electrificare, de fapt finalizarea micii electrificări, așa cum a fost ea numită în trecut, dar nu s-a întâmplat niciodată, până la ultima localitate din țară, prin care vom instala panouri fotovoltaice și sisteme de stocare baterii pentru acei români care nu au avut niciodată curent electric și inclusiv din această perspectivă, vizăm un schimb de bune practici cu statele membre ale acestei alianțe solare internaționale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL