România are cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană, dar și cele mai mici salarii

Sursă foto: Freepik

Avem cele mai ieftine alimente din Uniune Europeană, dar asta nu înseamnă că românii o duc bine. Numai în ultimul an coşul cu produse de bază s-a scumpit cu aproape 15 de procente, în ciuda plafonării adaosului comercial. Şi cum salariile nu reuşesc să ţină pasul cu scumpirile, oamenii ajung să scurteze lista de cumpărături.

Avem cele mai mici preţuri la ulei, zahăr, făină, orez, sucuri sau apă din Uniunea Europeană. Sunt datele Institutului Naţional de Statistică care arată că România este țara cu mâncarea cea mai ieftină şi că plătim, în medie, cu 26 de procente mai puţin comparativ cu restul Uniunii.

Totuși, românii fac faţă tot mai greu cheltuielilor de zi cu zi. Nu renunţă, dar cumpără mai puţin.

Deşi salariile au crescut, nu au ţinut pasul cu scumpirile de la raft, astfel că puterea de cumpărare a românilor este în continuare erodată. 

ADRIAN CODÎRLAŞU – vicepreşedinte CFA România: Creşterea salariului către nivelul mediu din Uniunea Europeană va conduce şi la majorarea preţurilor. Converg salariile, dar vor converge şi preţurile. Deci salariile şi preţurile bunurilor din coşul de consum trebuie văzute ca fiind corelate corelate şi mergând împreună.

EMILIAN DUCA – consultant fiscal: Atât timp cât nivelul salariului minim sau mediu din România este unul dintre cele mai mici din Europa automat că un român o va duce mai prost, va cumpăra mai puţine produse decât un alt cetăţean din Uniunea Europeană.

MĂDĂLINA CHIŢU – jurnalist TVR: Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru un singur adult în România sare de 3.800 de lei, cu aproape 1.500 de lei peste salariul minim pe economie, venit pe care îl primesc la final de lună 1 din 3 angajaţi de la noi din ţară.

Cele mai scumpe alimente și băuturi nealcoolice sunt Luxemburg și Danemarca, cu 13 procente peste media europeană.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: