România are capacitatea și toate resursele pentru a face tranziția cât mai repede către energie regenerabilă și pentru a deveni o țară 100% verde.
Astfel, în următorii 5 ani, țara noastră ar putea depăși Spania sau Portugalia în ceea ce privește producția de energie verde, informează Kilowat, unul dintre principalii furnizori de sisteme fotovoltaice din țară. Compania sugerează două soluții simple și eficiente pentru trecerea României la energie verde pentru ca prețurile să scadă cu peste 60% și românii să scape de grija facturilor la energie și să devină independenți energetic.
România are cele mai mari prețuri la energie, de 69 euro / MWh. Prin comparație, prețurile energiei din Spania și Portugalia sunt extrem de mici, ajungând la 1 euro / MWh. Costurile energiei în țările din Occident au ajuns atât de mici deoarece atât Spania, cât și Portugalia au investit masiv în surse de producție a energiei verzi. Însă, prin investiții inteligente în infrastructură verde și tehnologii inovatoare, România poate reduce dependența de sursele tradiționale de energie, care sunt mult mai costisitoare și poluante.
Cum poate crește producția de energie verde: două măsuri esențiale
Astfel, potrivit specialiștilor în energie verde de la compania Kilowat, succesul tranziției și implementării energiei regenerabile la scară largă depinde de armonizarea și alternarea surselor de energie regenerabilă și încurajarea consumatorilor casnici și industriali să se adapteze la situația actuală în care sursele de energie sunt diversificate.
Prin armonizarea surselor de energie poate fi obținută și folosită alternativ energia regenerabilă din trei surse: panouri solare, sisteme eoliene și sistemul hidro. În timp ce primele două funcționează strict în anumite perioade, cea de a treia, hidro, poate fi pornită și oprită după nevoi foarte ușor.
“România poate deveni o țară 100% verde, adică poate produce atât de multă energie regenerabilă încât putem concura lejer cu Spania și oricare alt stat din lume. Atâta timp cât cele trei surse nu sunt corelate, nu putem vorbi de eficientă, nu există motive pragmatice de a produce energie hidro în perioada de vârf de producție a parcurilor fotovoltaice și a sistemelor deținute de prosumatori. România are un bazin hidrografic grozav care, folosit corespunzător, poate susține un sistem energetic verde foarte eficient. Înainte să cheltuim sume imense pentru stocare, ar trebui să ne folosim de acest sistem natural de stocare mult mai eficient, mai ieftin și mai prietenos cu mediul decât orice baterie. Este nevoie de o viziune clară de susținere a producției de energie verde și de o strategie coerentă în acest sens, pentru a veni în beneficiul românilor și mediului de afaceri cu prețuri cât mai mici la energie”, declară Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, specializată în instalarea de panouri fotovoltaice.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News