România are cele mai periculoase șosele din UE, după Bulgaria. 12 accidente rutiere grave pe zi

Pompieri
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comisia Europeană plasează anul trecut țara noastră pe al doilea loc în rândul țărilor cu cele mai multe decese rutiere. Cu 81 de decese la un milion de locuitori, am înregistrat o scădere comparativ cu 2022, când am avut 86 de decese.

Anul trecut am fost devansați doar de Bulgaria, care a avut 82 de decese. Potrivit datelor preliminare ale Comisiei, aproximativ 20.400 de persoane au murit în accidente rutiere în UE anul trecut, înregistrându-se o mică scădere de 1% față de 2022. În ciuda unor progrese consemnate comparativ cu anul de referință 2019, puține state membre sunt pe cale să atingă obiectivul de reducere la jumătate a numărului de decese rutiere până în 2030.

Din 2019, numărul deceselor rutiere a scăzut în Spania, Franța și Italia, în timp ce a crescut în Irlanda, Letonia, Țările de Jos, Slovacia și Suedia. În schimb, în ultimii patru ani, Belgia, Cehia, Danemarca, Ungaria și Polonia sunt pe cale să atingă obiectivul de reducere cu 50% a deceselor rutiere și a rănilor grave până în 2030. Clasamentul general al ratelor de deces din țări nu s-a schimbat semnificativ, cele mai sigure drumuri fiind încă găsite în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) și Danemarca (27/milion). Bulgaria (82/milion) și România (81/milion) au raportat cele mai mari rate de deces în 2023, în condițiile în care media UE a fost de 46 de decese rutiere la un milion de locuitori, față de 44 în 2022.

Citeste mai mult aici

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: