Skip to content
Economie

România are luni cel mai mare preț la energie din Europa. Piața autohtonă, în top 5 cele mai scumpe piețe europene ale lunii mai

zcj.ro

Piața pentru ziua următoare (PZU) din România, alături de cea din Bulgaria, cu care este cuplată fizic, înregistrează astăzi cele mai ridicate prețuri medii zilnice la energie din Europa, de 239,76 euro/MWh, în creștere cu peste 52,6% față de prețul realizat în ziua precedentă. Prețul mediu înregistrat pe PZU de la începutul acestei luni este cel de-al cincilea cel mai ridicat preț din Europa, niveluri superioare fiind raportate la alte 4 state din regiune, ceea ce arată un dezechilibru între cererea și oferta zonală, relevă date analizate de Profit.ro.

Piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, este cea mai semnificativă piață de energie autohtonă, pe ea tranzacționându-se un volum de energie echivalent cu aproape 50% din consumul intern.

PZU este o componentă a pieței angro de energie electrică pe care se realizează tranzacții orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacționare. Furnizorii achiziționează de pe această piață diferența de energie necesară alimentării consumatorilor finali, care n-a fost achiziționată prin contracte la termen.

Prețul mediu pentru ziua de miercuri, de 1,186 lei/KWh, este de aproximativ 5 ori mai ridicat decât prețul de achiziție (la care se adaugă celelalte tarife și TVA) pe care un furnizor îl poate factura consumatorilor casnici pentru a respecta plafonul de 0,8 lei/KWh, impus prin lege.

Prețuri PZU pentru energia cu livrare în ziua de luni similare ce cel din România și Bulgaria, de peste 235 euro/MWh, se mai înregistrează doar în Grecia, Italia și Ungaria. La polul opus se află Suedia, cu un preț de 71,43 euro/MWh, și Norvegia, cu unul de 93 euro/MWh.

România importă luni energie în majoritatea intervalelor orare atât din Ungaria, cât și din Bulgaria, țări cu care este cuplată fizic. De altfel, de la începutul lunii, media prețurilor zilnice PZU a fost în România de 210,99 euro/MWh. Doar 4 state europene, Italia (233 euro/MWh), Grecia (229 euro/MWh), Serbia (212,84 euro/MWh) și Ungaria (212,66 euro/MWh), au înregistrat o medie lunară a prețurilor PZU peste cea din România și Bulgaria (tot 210,99 euro/MWh).

Nu mai puțin de 14 state europene au înregistrat o medie a prețului zilnic PZU situată sub 200 de euro/MWh în luna mai. În topul mediilor anuale înregistrate pe piețele PZU, România se situează pe locul 12, cu o medie de 208,37 euro/MWh înregistrată de la începutul acestui an.

Articolul integral AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *