Skip to content
Opinii & Analize

Romania arestarilor – opera procurorilor care au pervertit Codurile si paralizeaza economia

Economia Romaniei a intrat intr-o stagnare cum nu a mai cunoscut vreodata. Toti functionarii din institutiile de stat si administratiile locale refuza sa-si mai angajeze raspunderea si sa mai semneze acte de achizitii publice de teama ca oricine poate fi arestat de DNA si trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Situatia privind investitiile bugetare de care depinde viitorul tarii este identica si cu proiectele europene. Cum legislatia privind achizitiile publice este teribil de stufoasa, la fel ca si cea privind proiectele cu bani europeni, iar interpretarea legii se poate face dupa cum il taie mintea pe oricine, banii nu se mai cheltuiesc, multe firme care traiau din colaborarea cu statul nu mai primesc bani, locurile de munca se imputineaza si totul se rasfrange negativ asupra nivelului de trai din cauza  campaniilor demente anticoruptie, care se duc la noi, si care risca sa faca mai mult rau decat bine. La ce bun sa ne mai impaunam cu starpirea coruptiei, cand felul in care aceasta se combate la noi risca sa ne prabuseasca economic.

Cine isi va mai asuma raspunderea pentru cheltuirea banului public cand stie ca datorita culorii sale politice ori din alte motive poate fi legat fredeles si distrus, indiferent daca e vinovat sau nu.

Pentru ca felul in care opereaza azi DNA la noi in tara este opera unor procurori dereglati, care folosesc o arma perfida – noile coduri penale mesterite de minti bolnave sub ministeriatul lui Catalin Predoiu, si care au facut posibile adevarate spectacole mediatice cu catuse si mascati, care innebunesc lumea si paralizeaza economia. Nu spune nimeni sa nu se lupte DNA cu coruptia, ori ca cei corupti sa nu fie trimisi in inchisoare unde le este locul, dar economia paralizeaza si chiar se prabuseste daca arestarile pe banda rulanta nu inceteaza. Se poate lupta cu coruptia si fara sa vedem continuu la televizor demnitari, oameni de afaceri si personalitati plimbati in catuse. Un spectacol degradant, si care de prea multe ori s-a dovedit a fi opera unor procurori incompetenti si rau voitori, care au mers pana a se angaja in batalia politica, in alegeri, prin anchete discretionare si selective. Fara sa raspunda! Numai pe anul 2014 oficial 128 de persoane trimise in judecata de DNA au fost achitate definitiv de catre instantele de judecata, dar niciun procuror nu a raspuns nici macar cu scaderea notei anuale de evaluare profesionala. Asa ceva e nepermis si constituie o invitatie la abuz.

Iar abuzul, din pacate, a fost permis de echipa de procurori care au lucrat la noile coduri penal si de procedura penala, asumate de Guvernul Boc. De mentionat ca unul din procurorii care au lucrat la aceste coduri este fosta sefa a DIICOT Alina Bica, care a cazut printre primii in groapa sapata de ea.

Fiti atenti la trei din modificarile principale aduse legislatiei penale, care au permis transformarea Romaniei intr-un teatru de razboi, in care zilnic vedem la televizor cel putin doua-trei arestari si trupe de mascati aducand oameni la audieri la parchet ori participand la perchezitii:

1 – Arestarea preventiva a devenit posibila pe simple “suspiciuni rezonabile”

-in vechiul cod de procedura penala de pe vremea comunistilor (art 146 raportat la 143) masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai “daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”.

-in noul cod de procedura penala intrat in vigoare la 1 februarie 2014 (art 223) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile: “masura arestarii preventive poate fi luata… numai daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savrsit o infractiune…”

Asa se face ca de la inceputul anului trecut, arestarea a devenit dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata; de aici plimbarea cu catuse a acuzatilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei.

2 – Mandatul de aducere pentru citarea unui martor sau faptuitor a devenit o regula pe baza careia oricine poate fi ridicat cu mascati fara sa fie in prealabil citat

-in vechiul cod de procedura penala de pe vremea comunistilor (art 183) se prevedea ca: “o persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau instantei de judecata pe baza de mandat de aducere… daca fiind citata anterior nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara”.

-in noul cod de procedura penala intrat in vigoare la 1 februarie 2014 (art 265): “o persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata pe baza de mandat de aducere… (2) chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca aceasta masura se impune in interesul rezolvarii cauzei”.

Asa se face ca la DNA si nu numai, oamenii, indiferent ca sunt martori sau acuzati, sunt luati direct cu dubele si cu mascatii de-acasa sau de la serviciu ori de pe strada, pentru ca asa vor unii magistrati. Si de multe ori presa e chemata la aceste ridicari cu mascati (vezi cazul Mazare de la restaurant de anul trecut);

3 – Perchezitia poate fi dispusa cand vrea procurorul, desi inainte era conditionata de existenta unui refuz

-in vechiul cod de procedura penala de pe vremea comunistilor (art 100) perchezitia se putea dispune “cand persoana careia i s-a cerut sa predea vreun obiect sau vreun inscris tagaduieste existenta sau detinerea acestora…”

-in noul cod de procedura penala intrat in vigoare la 1 februarie 2014 (art 156): “perchezitia domiciliara ori a bunurilor aflate in domiciliu poate fi dispusa daca exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana ori la detinerea unor obiecte sau inscrisuri ce au legatura cu o infractiune…”

Iata prin urmare ce modificari la lege, care contravin notiunii unui proces echitabil au reusit sa introduca procurorii care au lucrat la noile coduri sub regimul Basescu-Boc. Rezulta faca echivoc ca pana si comunistii au fost mai umani cu acuzatii, in privinta drepturilor si fortei de interventie acordate anchetatorilor.

Urmare a acestor modificari legislative – si mai sunt multe asemanatoare – marile parchete au reusit sa instaureze o adevarata teroare in Romania, au reusit sa induca teama pana si in Parlament, in Guvern, si chiar in sanul puterii judecatoresti (prin criticile aduse public legalitatii hotararilor de achitare date de judecatori in cauzele DNA).

Daca aceste abuzuri permise de noua legislatie penala nu vor fi oprite, prin interventia Parlamentului si Guvernului, ne vom trezi ca in cativa ani economia Romaniei se va prabusi si vom trai intr-o Republica a Procurorilor in care oricine poate fi luat de pe strada, arestat sau perchezitionat in numele luptei cu coruptia.

Cine isi doreste sa traiasca intr-o asemenea societate?

5 comentarii la “Romania arestarilor – opera procurorilor care au pervertit Codurile si paralizeaza economia

  1. Nici o problema ! Asteapta altii la poarta sa fie angajati sa munceasca ! Ei nu mai stiu sa lucreze legal? Nu stiu decat pentru furaciune??? Sunt destui care asteapta la poarta sa munceasca ! Cei din mediul privat stiu asta de 25 de ani !!!!!

    1. Care mediu privat ??? Ala care exista tot din furaciunile de la stat intr-o proportie covarsitoare ??? Poate si de aia suntem unde suntem !

  2. ATENTIEEEE!!!
    Articolul din Regulamentul Senatului nu are nici o legatura cu art.76, alin. (2) care stabileste ca adoptarea legilor ordinare si hotararilor se face cu „votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera”!!!
    Prevederile de mai sus, care au starnit o asa mare agitatie „caragieleasca” se refera la legiferare („SECTIUNEA a 3-a Legiferarea”), nu la aplicarea prevederiile regulamentare de organizare!!!
    „Organizarea si functionarea fiecarei Camerei se stabileste prin regulament propriu.”[ ARTICOLUL 64 „Organizarea interna”, alin. (1) – Constitutia Romaniei.
    Decizia C.C.R. e proasta, proasta de tot!!! Insa, nu asa de proasta ca decizia de invalidare a referendumului!!!

  3. un articol hau-hau… ce economie stagneaza din cauza procurorilor? economia stagneaza din cauza proastei guvernari. ca nu mai vor aia sa semneze… sa isi ia viteza. orice functionar si orice sefulet oricat de mic sau de mare a ajuns numai pt a fura pt el si pt partidul care l-a propulsat. singurul mod de a guverna sau de face afaceri a fost hotia. de asta le e frica tuturor acum. prefer econmia stagnata decat pe cea duduind de talharii.

  4. Domnule Savaliuc de ce ne plangem acum? Ca sunt arestati coruptii care au secatuit aceasta tara?
    Nu-mi vine sa cred ca faceti astfel de afirmatii!
    Din punctul meu de vedere majoritatea parlamentarilor sunt corupti;altfel ar da legi corecte si clare(fara posibilitatea de a face interpretari diverse pe marginea lor),fara imunitati,fara bani de campanie,etc.
    Daca cineva face ceva bun pentru aceasta tara,va fi votat si fara a dea un camion de bani celor care ii vand pielea.
    Si atat timp cand angajarile se fac DOAR preferential,dupa orice criteriu,numai dupa competente, NU,nimic nu va functiona bine in aceasta tara.
    Asadar:FELICITARI DNA! si faceti dreptate pana la capat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *