Skip to content
Puterea Știrilor Video

România ascunde numărul real al deceselor cauzate de poluare, susține fostul șef al Gărzii de Mediu: Poluarea ne costă 6 miliarde de euro pe an!

captura PsNews

Invitat la „Puterea Știrilor”, fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că în România, la nivelul Ministerului Sănătății, nu există un studiu care să facă legătura dintre poluare și bolile provocate de aceasta. Mai mult, Berceanu a susținut că România ascunde numărul exact de îmbolnăviri cauzate de poluare.

„În momentul în care îți crește poluarea dintr-o anumită zonă sau din traficul rutier ai o incidență mai mare de boli. În România, nu există niciun fel de studiu care să facă legătura dintre cauză și efect. Mai mult, nu sunt identificate sursele de poluare. Am bătut la ușa Ministerului Sănătății să primesc acele date care să ne confere o trasabilitate a poluării, să vedem care este incidența de boli și ce tipuri de boli pentru a ne da seama ce tipuri de poluare avem. Nu am găsit niciun fel de astfel de studiu!”, a declarat Octavian Berceanu la „Puterea Știrilor”.

România are un număr ridicat de decese anuale, undeva la 29.000 sunt declarate la nivel european, a precizat fostul Șef al Gărzii de Mediu, adăugând că „în momentul actual, sunt mai mult de atâtea cazuri, de aceea și ascundem cazurile! Sunt puține țări care mai fac asta, Turcia și Rusia sunt unele dintre ele”.

Potrivit lui Berceanu, în România „costul general – atât costuri directe, cât și costuri indirecte – generat de poluare este de aproximativ 6 miliarde de euro pe an”, iar cele mai mari probleme cauzate de poluare sunt: „morbiditate crescută, necesitatea de a avea asistență medicală, spitalizări numeroase, scăderea productivității muncii, decese și nașteri premature”.

„În momentul în care te duci într-un spital și suferi de o afecțiune și ești tratat și intri într-o bază de date, nu există nicio amprentă a modului în care îți petreci tu timpul ca să poți corela cu aceste date și incidența bolilor cauzate de poluare. De exemplu, calitatea apei și calitatea a ceea ce mănânci. S-ar putea să folosești anumite piețe și produse din piața respectivă care să fie afectate!

Am văzut o poluare extremă, fix în acele zone cu care noi ne lăudam că produc produse de calitate, care ajung pe piețele și pe mesele noastre”, a punctat Octavian Berceanu la „Puterea Știrilor”.

Andreea-Denisa Măslină, studentă anul II, Facultatea de Științe Politice, SNSPA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *