Ciolacu: România în așteptare. Premierul Ucrainei va cere licență pentru cereale

Sursa: Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că a discutat în weeekend cu omologul ucrainean despre exportul de cereale, menționând că, de când Comisia Europeană a luat hotărârea de a nu mai prelungi interdicția asupra importurilor de cereale din această țară, niciun kilogram de grâu nu a fost importat în România din Ucraina, informează Agerpres.

„A fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia. Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi (europarlamentarul social-democrat – n.r.) Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedintele Comisiei. Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei spunând că va trebui totuşi un control foarte riguros”, a detaliat Ciolacu la sediul PSD.

Astfel, „până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen’s agreement între mine şi premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a mai fost în nicio vamă nicio solicitare să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment”.

Prim-ministrul a mai spus că așteaptă de la omologul ucrainean propunerea de licențiere pe care să o discute. În cazul în care vor exista solicitări de export către România, Ciolacu a spus că va cere ministerelor abilitate, al Agriculturii și al Economiei, ca, printr-un ordin comun, restricția asupra importurilor de cereale ucrainene să fie prelungită cu 30 de zile, până „se lămuresc lucrurile”.

Conform prevederilor convenite, Kievul trebuie să prezinte până cel târziu luni, 18 septembrie, un plan de eficientizare a exportului de cereale pentru a nu denatura piața în statele membre învecinate, plan pe care Guvernul României îl așteaptă.

Citește mai mult pe caleaeuropeana.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL