Skip to content
Societate

România bate noi recorduri negative la numărul de cazuri de Covid-19. Ce putem învăța de la francezi și de la germani

Inquam Photos / Octav Ganea

România a stabilit astăzi un nou record în ceea ce privește numărul de cazuri de coronavirus, ajungând la 6.481 de cazuri de infectare, raportate în ultimele 24 de ore. Trendul este unul evident ascendent, iar șansele sunt, așa cum explică și specialiștii, ca acest număr să tot crească. Situația nu este nici pe departe una specifică României. State pe tot cuprinsul Europei se confruntă cu un al doilea val al pandemiei care deja arată mult mai rău decât primul din primăvară. Nu ar fi rău să aruncăm așadar o privire la modul în care alte state vest europene luptă în acest moment cu pandemia, să vedem ce măsuri am luat noi în țară și cum putem îmbunătăți lucrurile pe baza lecțiilor pe care ni le-a oferit până acum pandemia.

Ce fac francezii și germanii

Franța și Germania sunt două state lovite din plin de valul al doilea al pandemiei. Francezii stau însă mult mai prost decât nemții, ajungând la peste 1 milion de număr de cazuri de coronavirus. Ieri de pildă, în Franța au fost raportate peste 36.000 de cazuri. Desigur, aici contează și capacitatea de testare a guvernului și numărul total al populației. Însă comparația ar trebui făcută cu România, nu cu Germania. În condițiile în care pandemia avansa periculos de mult, președintele Macron a anunţat aseară măsuri dure pentru stăvilirea răspândirii virusului. Acestea presupun un nou lockdown până la 1 decembrie. Restaurantele şi barurile se închid, micile afaceri neesenţiale se vor închide, telemunca va fi regulă acolo unde este posibilă, întrunirile publice sunt interzise, universitățile se vor închide cu excepția școlilor, creșelor și grădinițelor.

De partea cealaltă, guvernul german şi landurile au convenit miercuri să reimpună o izolare parţială. Astfel, de la 2 la 30 noiembrie  vor fi închise barurile şi restaurantele. Numai magazinele care respectă distanţarea socială vor fi autorizate să funcţioneze în continuare. Școlile și grădinițele rămân deschise însă și în Germania.

Cum procedează România?

Pe scurt, complet pe dos față de felul în care au decis să procedeze nemții și francezii. Nu se introduc restricții masive, dar se închid școlile. Atât nemții, cât și francezii care se confruntă cu un val mult mai grav au ales să mențină educația pe primul loc. Asta și din cauza faptului că școlile au reguli stricte, iar răspândirea virusului în unitățile de învățământ e mult mai puțin probabilă decât în alte locuri. Sistemul medical din România își arată deja limitele la 5-6 mii de cazuri pe zi. Dacă am avea peste 30.000 ca în Franța am intra complet în colaps. Cu toate acestea, guvernanții evită să impună carantina în anumite zone. De ce? Răspunsul este simplu: aceasta este oricum ai lua-o o măsură nepopulară.

Mulți români refuză pur și simplu să adopte de bună voie niște măsuri simple de protecție: purtarea măștii, distanțarea, spălatul mâinilor etc. Dacă guvernul ar introduce carantina în anumite zone vitale pentru stoparea expansiunii pandemiei, oamenii s-ar revolta și mai mult. Or în contextul alegerilor, guvernanții încearcă să evite astfel de măsuri impopulare. Măcar până trec alegerile. Pe lângă guvernanții care se tem, din rațiuni electorale să impună noi restricții, virusul mai primește o mână de ajutor și de la găști întregi de deliranți care încurajează la nerespectarea unor reguli simple de protecție. Rezultatul e cel pe care îl vedem. Medicii avertizează că vom depăși pragul de 7000 de cazuri pe zi, că vor fi nevoiți din cauza limitelor sistemului medical să aleagă cine trăiește și cine moare. Mulți au devenit însă atât de cinici încât rămân impasibili în față unei adevărate tragedii.

România înregistrează deja peste 6000 de morți. La nivel mondial s-a depășit cifra de 1 milion de victime. Responsabilitatea  personală va fi în final cea care va face diferența.. Nici o măsură guvernamentală nu va fi suficientă însă dacă nu vom conștientiza faptul că, în contextul pandemiei, fiecare cetățean are o responsabilitate atât față de el, cât și față de restul semenilor săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *