România, campioana absolută a UE la inflație

inflatie
freepick

România este țara cu cea mai mare inflație din întreaga Uniune Europeană, ceea ce înseamnă că prețurile cresc la noi într-un ritm susținut. Asta înseamnă sărăcirea populației, explică economistul Adrian Negrescu, care susține că vina îi aparține statului, singurul câștigător de pe urma inflației.

România este campioană europeană a inflației, o nouă contraperformanță economică și o palmă dată populației care sărăcește de la o zi la alta.

Din 2022, România a avut constant cea mai mare inflație dintre toate statele Uniunii Europene, cu mici excepții, însă în februarie 2024, ultimă lună pentru care există statistici oficiale ale Eurostat, inflația este 7,1%.

Cu acest procent, România e campioană absolută a inflației. La mare distanță vine pe locul 2 Croația cu o inflație de 4,8%, iar pe locul 3 se clasează Estonia, cu 4,4%. Spre comparație, zona euro chiar dacă se confruntă cu probleme mari economice are o inflație de numai 2,8%.

„Adevărul“ a stat de vorbă cu renumitul economist Adrian Negrescu pentru a afla ce generează această inflație pentru care statul român nu găsește nicicum leac și pentru a vedea ce se va întâmpla în continuare cu prețurile.

Din start, Adrian Negrescu spune că vinovat e statul român, singurul care câștigă de pe urma situației actuale. Așa se face că România, spre deosebire de alte state, nu reușește să domolească inflația.

„E legat de interesul statului, în primul rând, de a crește prețurile și a aduna mai mulți bani la buget din taxe și impozite. Este taxa ascunsă pe care statul ne-o percepe de doi ani de zile, cinic, fără niciun fel de remușcare, tăindu-ne din potențialul economic, afectându-ne puternic puterea de cumpărare. Statul face asta doar din prisma dorinței de a se salva, practic, de a salva bugetul, de a salva cheltuielile majore pe care le face fără niciun fel de noimă, în tot felul de domenii care nu au legătură cu dezvoltarea economică“, explică economistul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: