Skip to content
Politică

România caută avioane F16 second hand. Fifor, despre programele de achiziții

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a vorbit despre programul de înzestrare al României cu armament nou, modern, și despre procesul prin care oficialii români trec ca să achiziționeze cât mai multe de pe lista MApN.

Mai exact, într-un interviu acordat Evz.ro, Fifor a punctat că România urmează să își crească numărul de avioane de luptă F16, cu toate că este un model nou, care nu se mai fabrică. Din această cauză, spune șeful MApN, țara noastră este nevoită să le cumpere la mâna a doua, de la Statele Unite al Americii.

”Tot second hand. F16 nu se mai produce în momentul de faţă ca aparat nou. S-a trecut la etapa următoare, la F35. Prin urmare asta a fost prima variantă, să le luăm din Statele Unite, să facem o modernizare în România, la o societate românească.

A doua variantă, pe care o tatonăm în momentul de faţă a fost Portugalia. Am avut o întâlnire cu ministrul portughez al Apărării la Bruxelles. Am discutat cu dânsul. Mi-a spus că nu mai au posibilitatea să ne vândă nici măcar 4 aparate, dar că pot să ne sprijine în achiziţionarea acestora din Statele Unite”, a punctat Mihai Fifor.

Mai mult decât atât, șeful MApN a afirmat că cererea de achiziționare a 36 de avioane F16 a venit tocmai de la Forțele Aeriene, respectând procedura.

”Pentru că este solicitarea Forţelor Aeriene Române. Toate achiziţiile de tehnică militară se fac strict la solicitarea
categoriilor de forţe. Transportorul blindat, de pildă, se bazează pe solicitarea Forţelor Terestre Române. Este necesar acordul. Gândirea strategică se face în departamentul de planificare, în Direcţia de Armamente, dar Vine la solicitarea categoriilor de forţă.

La plecarea în Statele Unite eram ministru de 3 zile, 4 zile. Discuţia a fost foarte clară când a fost generalul Nicolae Ciucă, Şeful Statului Major al Armatei. Forţele Aeriene Române consideră că pot face o apărare foarte serioasă în momentul în care ar avea aceste trei escadrile. Ne trebuie 3 escadrile de câte 16 avioane. Noi mai avem şi o escadrilă de Mig 21 Lancer care este operaţională. În Statele Unite, desigur că ne-am întâlnit şi cu companii din domeniu”, a explicat Fifor.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *