Skip to content
Puterea Știrilor Video

România, cea mai mare rată a inflației din UE. Florin Cîțu (PNL): E clar că PSD a vrut acest lucru

Featured Video Play Icon

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu  a fost unul dintrei cei mai recenți invitați ai ediției video ”Puterea Știrilor” în cadrul căreia a vorbit, printre altele și despre creșterea inflației în România. Mai exact, liberalul a explicat de ce țara noastră are cea mai mare rată a inflației din UE, dar și cea mai mare rată a inflației din ultimul deceniu.

Florin Cîțu a precizat că s-a premeditat o astfel de creștere de către PSD, care a pus presiune pe Banca Centrală.

”Este premeditat în primul rând, pentru că, până acum 2 săptămâni când am primit un document de la ANAF, care era un ordin al președintelui ANAF către angajații ANAF, care trebuiau să colecteze mai mult, și unul dintre motive era creșterea inflației. Ca să înțeleagă lumea, este foarte simplu, nu? Când ai o cotă de 16% impozit sau 10% impozit, dintr-o cifră 100, ies 16 lei, inaflația crește această cifră și atunci cei 16% din 110 trebuie să fie mai mult, deci ei vor să colecteze mai mult, dar sunt bani care nu au nicio valoare. Pentru că inflația îți dă bani, dar nu-ți dă putere de cumpărare. Deci e clar că PSD a vrut acest lucru.

Anul trecut am avut o opinie diferită față de Banca Centrală pentru că Banca Centrală a întârzita creșterea dobânzilor. Și când au început să crească dobânzile pentru că inflația deja crescuse , am zis, sunt două scenarii: dacă Banca Centrală nu intervine, în ritmul acesta, inflația poate să ajungă la 12%, dacă intervine, inflația va scădea la 4% la sfârșitul anului, și eram deja ritmatici și Banca Centrală nu creștea dobânzile în ritmul în care ar fi trebuit să-l crească și de aceea eu am spus că există un risc de creștere a inflației. De ce  nu creștea Banca Centrală dobânzile? Pentru că avea presiuni politice”, a explicat Florin Cîțu.

România a înregistrat, în ianuarie, o rată anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, de 3,2%, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE) şi de peste două ori mai mare decât media UE (1,5%), potrivit datelor anunţate la începutul anului de Eurostat.

După România, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE le-au avut Letonia (2,9%), Ungaria şi Estonia (câte 2,8%), Slovacia şi Bulgaria (câte 2,2%).

Totodată, cele mai mici rate anuale ale inflaţiei le-au înregistrat Grecia (0,5%), Croaţia şi Portugalia (câte 0,6%), Polonia (0,7%) şi Irlanda (0,8%).

În UE, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,5% în ianuarie, în scădere faţă de cea înregistrată în decembrie (1,6%). În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 1,4% în ianuarie, de la 1,5% în decembrie.

În 13 februarie, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut în ianuarie la 3,32%, de la 3,27% în decembrie, după patru luni consecutive de scădere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *