România, cele mai mici preţuri la benzină din UE în ianuarie 2024. Care sunt ţările cu cel mai mic cost al motorinei

carburanți
Sursă foto: Unsplash

Începând cu 1 ianuarie 2024, România se bucură de statutul de cea mai ieftină țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul la benzină. Potrivit Weekly Oil Bulletin al Comisiei Europene, datele recente arată că prețul mediu în România este de 1,328 euro pe litru. Aceasta plasează țara noastră în fruntea clasamentului, urmată de Bulgaria, cu 1,332 euro pe litru, și Malta, cu 1,34 euro pe litru. În ceea ce privește motorina, România ocupă locul trei în topul celor mai accesibile țări, având în față doar Malta și Bulgaria.

România, cele mai mici preţuri la benzină din UE în ianuarie 2024. Comparativ cu alte state europene, țările cu cele mai ridicate prețuri la carburanți sunt Olanda, țările scandinave, Marea Britanie și Franța. Prețul mediu al benzinei în UE se situează la 1,67 euro pe litru, în timp ce motorina se comercializează la 1,633 euro, scrie economedia.ro. Trebuie menționat că datele Comisiei Europene reflectă situația de la 1 ianuarie 2024 și sunt bazate pe informațiile colectate în săptămâna anterioară. De asemenea, accizele la carburanți au crescut începând cu aceeași dată, ceea ce ar putea modifica clasamentul țărilor în funcție de costul carburanților.

În ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți, prima zi din 2024 a adus o creștere la benzină și motorină. Aceste majorări au avut loc în două etape, cu prima etapă în luna ianuarie, când prețul benzinei fără plumb a crescut cu 29 bani/litru, benzina cu plumb cu 35 bani/litru, iar motorina cu 26 bani/litru. A doua etapă de scumpiri este programată să aibă loc în iulie 2024, cu creșteri semnificative, cum ar fi 43 bani/litru pentru benzină fără plumb, 50 de bani/litru pentru benzină cu plumb și 39 bani/litru pentru motorină. Este de așteptat ca aceste modificări să afecteze clasamentul prețurilor la carburanți în UE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: