Skip to content
Coronavirus

România coboară vertiginos și în topul vaccinării cu două doze. Ioana Stăncel: Odată cu ridicarea restricțiilor, populația s-a demobilizat

Inquam Photos/Octav Ganea

În luna aprilie, România se situa pe locul 4 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește administrarea ambelor doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, astăzi țara noastră se află pe locul 15 la nivel european. În acest context, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel susține că principalul motiv pentru care care rata de vaccinare a scăzut este determinat de ridicarea restricțiilor și „lipsa de interes” a populației față de imunizarea anti-Covid.

„Odată cu ridicarea restricțiilor în România, populația s-a demobilizat și sunt din ce în ce mai puține persoane care sunt dornice să se vaccineze. Această lipsă de interes este generată și de faptul că pot să desfășoare anumite activități fără această condiționalitate de vaccinare, de faptul că sunt multe persoane adulte care sunt apte medical și care se gândesc că dacă vor face boala va fi o formă ușoară. Scepticitatea este dată și de apariția acestor vești, care nu au fost suficiente explicate, privind complicațiile postvaccinare care pot să apară, gravitatea și intensitatea apariției acestora, pentru că, de fapt, în populația generală intensitatea reacțiilor adverse nu este mai mare decât la celelalte vaccinuri gripale.

La numărul de persoane vaccinate stăm relativ bine, nu foarte bine, însă cred că încă putem reuși să atingem acea imunitate de turmă prin atingerea unui efectiv de cel puțin 7 milioane de persoane vaccinate până în iulie-august. Cred că este un obiectiv realizabil astfel încât pe perioada anului să ajungem la cel puțin 60-70% din populația generală vaccinată”, spune Ioana Stăncel.

Pentru creșterea ratei de vaccinare, expertul în sănătate publică este de părere că o mai bună informare a populației în mediul rural va determina progrese în ceea ce privește imunizarea  la nivel național.

„În primul rând autoritățile trebuie să continue o campania de informare, de comunicare specifică diferitelor grupuri țintă care să meargă în paralel cu accesibilitatea vaccinului în acele zone izolate în care nu există centre de vaccinare, nu există servicii medicale care să se concentreze pe mediul rural pentru acele servicii comunitare temporale: caravane pentru vaccinare, să convingă informarea pentru grupurile expuse riscului pentru că vor continua să existe grupuri de persoane expuse riscului. În acest moment, mă aștept să crească vaccinarea în rândul adolescenților și tinerilor odată cu mobilitatea din vacanța studențească”, conchide Ioana Stăncel.

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică (Arhivă personală)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *