Skip to content
Politică

România, codașa Europei în privința absolvenților de facultate

www.ziare.com
" "

România a primit titlul de codașă a Uniunii Europene, în privința ponderii absolvenților de învățământ superior din totalul populației active, situându-se la nivelul de 15,1%, în condiţiile în care media europeană este de 27,2%, potrivit  Monitorului Social lansat de Friedrich-Ebert-Stiftung România.

În mod clar, România a cunoscut o creștere semnificativă față de momentul aderării din 2007,  însă în prezent România se menține c nivel, sub țările vecine, precum Bulgaria sau Ungaria.

" "
" "

Datele statistice arată că principalul factor al acestei situații poate fi  lipsa de investiţii făcute în învăţământul superior, şi la acest capitol ţara noastră ocupând ultimul loc din UE, cu o proporţie de doar 5% în PIB a cheltuielilor pentru această ramură a învăţământului.

Este posibil ca indicatorii privind stocul de învăţământ superior să fie afectaţi de fenomenul de „brain drain” – plecarea din ţară a persoanelor cu pregătire superioară. Dar aceasta nu poate constitui explicaţia principală, căci în România se acordă anual doar 10 diplome de absolvire pentru învăţământ superior la 1000 persoane cu vârste între 15-64 ani, jumătate faţă de Polonia şi mult sub media UE. Asta înseamnă că „fabricile de diplome” au randament scăzut”, Monitorul Social,  citat de Antena3

Potrivit datelor, principala explicaţie a acestui fapt este că învăţământul superior nu a beneficiat de investiţii importante din partea statului, astfel că proporţia în PIB a cheltuielilor pentru învăţământul superior nu a depăşit niciodată 5%, şi aceasta fiind cea mai mică din Europa.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *