România, codașă în UE la educația superioară

codașă în UE
Sursa foto: Internet

România are, dintre țările membre UE, cele mai multe regiuni în care sub un sfert din populație dispune de o educație terțiară. De asemenea, cele mai scăzute niveluri de educație terțiară la nivelul Uniunii Europene sunt întâlnite în două regiuni românesți, arată datele Eurostat.

În 2022 existau 17 regiuni din UE în care mai puțin de un sfert din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani aveau educație terțiară: 7 din cele 8 regiuni din România (excepție făcând regiunea capitalei, București-Ilfov), 3 regiuni din Ungaria, 2 regiuni din Bulgaria, o singură regiune din Cehia, 3 regiuni din sudul Italiei și regiunea ultraperiferică Guyane (Franța). Unele dintre aceste regiuni au fost caracterizate ca fiind regiuni rurale/izolate, cu un nivel scăzut de oportunități de angajare de înaltă calificare. Altele au fost caracterizate prin specializarea relativ ridicată în programe de învățământ profesional, elevii intrând pe piața forței de muncă mai degrabă prin ucenicie și programe de formare decât prin calificări academice.

În București-Ilfov, procentul celor cu educație terțiară este de 54%, peste media UE și în creștere de la 50,5% în 2021. Per ansamblu, procentul românilor cu educație terțiară era de 24,7% în 2022, în creștere de la 23,3% în 2021.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: