Diaspora românească din Europa a ajuns la aproape 4 milioane de persoane, pe fondul unui val puternic de emigrație, extins de-a lungul a peste două decenii. În perioada 2014-2018, nivelul emigrației a căpătat proporțiile unui veritabil exod. Astăzi există semne că ritmul emigrării a încetinit și că a crescut numărul repatrierilor, se arată în studiul „O nouă realitate demografică”, realizat de Think Tank-ul Rethink.
O caracteristică a ultimilor 30 de ani a fost intensitatea migrației, fără precedent în istoria modernă și contemporană a României. După jumătatea anilor 1990, criza economică a dus la creșterea rapidă a numărului de emigranți. O parte a celor înalt educați au plecat în Canada sau SUA, în timp ce tot mai mulți muncitori au început să se stabilească în Europa de Vest, frecvent fără forme legale. După 2007 (2014 pentru statele care au impus restricții), cetățenia europeană a permis românilor mobilitate sporită în spațiul european. În 2014, au fost eliminate toate restricțiile care limitau libera circulație a forței de muncă.
Din perspectiva Think Tank-ului Rethink, diaspora este în primul rând reprezentată de cetățenii români mutați în străinătate și de copiii lor care au cetățenia română.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News