Skip to content
Economic Știri

România, DEPENDENTĂ de gazul rusesc

Politicile Guvernului au adus România în situaţia de a deveni tot mai dependentă de gazul rusesc. Până în 2022, pe bursele autohtone vor fi tranzacționate aproape exclusiv gaze naturale din import provenite de la gigantul rus de stat Gazprom, după ce Guvernul s-a bătut să-i oblige pe producătorii interni să vândă pe aceste burse, anunţă profit, citat de b1.

Prevederile apar într-un proiect de ordin ANRE de aprobare a Metodologiei de alocare a cantităților de gaze naturale pe care producătorii au obligația să le vândă cu prioritate către furnizori pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici din producția internă și/sau din depozitele de înmagazinare și a Metodologiei  de stabilire a structurii specifice de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici.

„În perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili”, se arată în proiectul ANRE.

În perioada menţionată, în perioada menționată, ANRE va stabili o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *