România, detronată în topul european al scumpirilor. Unde e mai rău ca la noi

Sursa foto: Freepik

Rata anuală a creșterii prețurilor de consum în România, calculată după metodologia europeană, a fost de 5,3% în luna ianuarie, transmite luni, 24 februarie, biroul european de statistică. După jumătate de an în care țara noastră a condus în clasamentul inflației din Uniunea Europeană, Ungaria se află pe primul loc în prima lună a acestui an.

România a avut cea mai ridicată rată a scumpirilor generalizate din iulie și până în decembrie 2024, arată cifrele Eurostat. În luna ianuarie, rata anuală a inflației, calculată în baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, a fost cea mai mare în Ungaria (5,7%), urmată de România (5,3%) și Croația (5%).

Țara noastră se numără printre statele în care scumpirile au încetinit față de luna anterioară, după trei luni de creștere. Chiar și după decelerare, prețurile cresc semnificativ mai repede decât media Uniunii Europene, de 2,8%. În zona euro, rata anuală a inflației IAPC a fost de 2,5%, transmite Eurostat.

În țara noastră, mâncarea s-a scumpit cu 4,3% față de luna ianuarie a anului trecut, în timp ce prețurile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte au crescut cu 6%, arată datele detaliat de la Eurostat. Scumpirile au fost mai moderate la costurile cu locuința, de 2,9%, trase în jos de prețurile energiei, care au fost în scădere. Serviciile de telefonie au avut și ele prețuri mai mici, cu peste 3%, față de prima lună a anului trecut.

Scumpiri s-au înregistrat și la pachetele de vacanță, cu majorări de peste 8%. Tendința a fost similară și la hoteluri și restaurante, scumpirile fiind alimentate de prețurile mai mari de la cazări.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: