Skip to content
Sănătate

România devansează de la 6 la 4 luni termenul de administrare a dozei booster a vaccinurilor anti-COVID

Twitter

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, devansarea dozei de booster, de la şase luni la patru luni, iar această modificare va fi disponibilă din data de 17 ianuarie.

Datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecțiile cu Omicron. De ce am ales pragul de 4 luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene, iar majoritatea au ales praguri de 3 luni sau 4 luni.

Am decis să optăm pentru pragul de 4 luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schema de vaccinare. Un al doilea lucru important este legat de faptul că, din punct de vedere al efectului imunologic, practic mai devreme de patru luni se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun”, a declarat, joi, medicul.

Practic, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă se pot prezenta pentru doza booster, inclusiv copiii de peste 12 ani. Valeriu Gheorghiţă a menţionat că rămân valabile recomandările legate de tipul de vaccin care se fac la doza booster. “Se menţin aceleaşi recomandări legate de tipul de vaccin care se efectuează la doza de booster şi anume persoanele care la prima schema de vaccinare au efectuat un vaccin pe bază de ARN mesager pentru booster vor putea opta doar pentru un vaccin pe bază de ARN mesager. De asemenea, persoanele care au efectuat la prima schemă Astrazeneca vor putea opta la Booster pentru unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager.

Singura diferenţă este la persoanele care au primit o doză de vaccin Johnson and Johnson care pot opta la booster la cerere pentru a efectua acelaşi tip de vaccin adică Johnson. Recomandarea noastră fermă este de a se administra un vaccin pe bază de ANR mesager la booster, în cazul celor care au fost vaccinaţi la prima doză cu Johnson pentru că efectul imunogen este superior”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *