Skip to content
Politică

România devine nod energetic, la semnarea acordului la București e prezent și Viktor Orban. Cioroianu: Nu vine să facă scandal

Facebook

Premierul maghiar Viktor Orban face prima vizită în România după declarațiile controversate din vară, de la Tușnad. El se va întâlni astăzi cu președintele Klaus Iohannis. La Palatul Cotroceni va ajunge și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. La București urmează să fie semnat un acord pentru construirea unui cablu submarin, care va permite transportarea energie electrică pe sub Marea Neagră.

Întrebat despre vizita lui Viktor Orban la București, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat pentru Digi24: „Este bine că se întâlnesc, e un moment important politic și economic.

În privința declarațiilor (de la Tușnad – n.r.) lui Orban, fiecare pasăre pe limba ei piere, nu e subiectul discuțiilor de azi. Dar relația dintre Viktor Orban și Ursula von der Leyen nu e dintre cele mai calde. Prezența Ursulei von der Leyen se datorează proiectului energetic, este o semnare importantă din punct de vedere al conectării zonei noastre din Europa  la o sursă alternativă de energie. O astfel de ieșire energetică este foarte binevenită.

Politic, e un meci al declarațiilor, al viziunilor. Viziunea Comisiei Europene și a Uniunii Europene e, din multe puncte de vedere, contrastantă cu viziunea lui Orban. România a avut o poziție corectă, europeană, dar nu foarte vocală la adresa Ungariei, nu e rolul nostru să îi învățăm politică, ei votează ce doresc. Discuțiile dintre Iohannis și Orban vor fi absolut normale, în spirit european”, a declarat Cioroianu.

Întrebat despre nota pe care ar putea-o avea discursul premierului Ungariei, fostul ministru de Externe a subliniat că acesta „va fi destul de atent la nuanțe”.

„Orban nu vine să contrarieze la București, vine să semneze un acord economic care e avantajos și pentru Ungaria. Și interesul Ungariei este să nu depindă în atât de mare măsură de Rusia. Orban va avea cuvinte bune despre acest acord și îl va asuma în fața electoratului de la el de acasă. Orban e foarte abil, are ani de zile la conducerea guvernului maghiar, e atent la ce spune, când spune. Nu vine la București să pornească un scandal, acum e un moment preponderent economic. Întâlnirea cu Iohannis și von der Leyen are o latură politică, dar nu vine să facă scandal”, a spus Cioroianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *