Skip to content
Politică

România din nou lăsată pe dinafară. Ce plan au liderii UE pentru țările competitive

România din nou lăsată pe dinafară. Ce plan au liderii UE pentru țările competitive

În plină criză, liderii Uniunii Europene propun un plan de integrare mai avansată a țărilor euro, care va lăsa deoparte țările mai puțin competitive, transmite Deutsche Welle.

DW spune că acest plan va fi discutat joi și vineri la Bruxelles împreună cu criza refugiaților.

Miercuri înainte de plecarea la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis nu a făcut vreo referire la acest punct de pe ordinea zi.

România se află printre cele mai puțin competitive țări din Uniune, deci planul celor 5 ne va afecta direct.

Cei cinci președinți, și anume Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Donald Tusk, președintele Consiliului, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene și Martin Schulz, președintele Parlamentului European au prezentat împreună un plan pentru o uniune politică mai avansată a celor 19 țări care folosesc moneda comună.

E un plan pe 10 ani care cuprinde trei etape, informează flux24.ro.

Prima etapă nu aduce nimic nou, fiind mai curând un răgaz politic menit să pregătească țările vizate pentru marea noutate care consta în constituirea unei trezorerii a zonei Euro și a unui supra-minister de finanțe. Acest lucru ar trebui să se întâmplă treptat după 2017. În fine, reforma ar trebui să se încheie cel târziu în 2025, atunci când pe harta politică vor apărea două Europe, una strâns unificată din punct de vedere fiscal și o alta cuprinzând țările ce vor avea posibilitatea să adere la nucleul central când vor fi pregătite, spune Deutsche Welle.

Dacă astăzi avem 28 de țări cu mai multă sau mai puțină autoritate, după punerea planului în aplicare vom avea o Europă tare (cu o ”reprezentare externă unificată”), o periferie europeană diversă, tot mai neînsemnată politic și, în fine, o Londră excentrică, care va tinde să fie o alternativă la axa Berlin-Paris și un pol de atracție față de posibilii disidenți est-europeni. Adâncirea unificării va antrena după sine o nouă divizare, care va fi tot mai evidentă pe fondul antagonismului renăscut dintre Statele Unite și Rusia, precizează DW.

1 comentariu la “România din nou lăsată pe dinafară. Ce plan au liderii UE pentru țările competitive

  1. Ciolanis este de forma acolo; cheltuie banii pe deplasari degeaba. Nu are nimic de spus, si chiar daca ar avea, pana spune, pleaca auditoriul din sala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *