Skip to content
Republica Moldova

România donează sute de mii de doze de vaccin Republicii Moldova. Adrian Dupu: Sper să putem redeschide cu adevărat granița dintre noi

Facebook

Într-un interviu pentru PS News, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, susține că ajutorul de 100.800 de doze de vaccin care a plecat din România spre R. Moldova reprezintă un real sprijin pentru vecinii de peste Prut în lupta cu pandemia.

„Ajutorul constant pe care România îl oferă Republicii Moldova se încadrează în ceea ce am demonstrat noi pe parcursul timpului. Coincidența foarte frumoasă este că se întâmplă la un an de când am mers cu cel mai mare ajutor umanitar din pandemie pe care l-a primit Republica Moldova anul trecut, pe 7 mai, când situația era foarte grea pentru toată lumea. Acum, după un an de zile, România oferă o tranșă de vaccinuri pe lângă cea de 200.000 pe care a promis-o. 

Am spus și ieri, când s-au împlinit 31 de ani de la primul pod de flori peste Prut, că România de atunci trece Prutul constant de câte ori este nevoie cu ajutoare umanitare, cu investiții în infrastructură, cu cărți, cu tot ceea ce este nevoie pentru a le arăta fraților noștri de peste Prut că suntem alături de ei, că suntem cel mai de nădejde partener al lor, că mereu pot privi spre noi cu încredere și să știe că pot conta mereu pe sprijinul nostru, pe ajutorul nostru. În linia acesta se încadrează și acest ajutor de 100.800 doze de vaccin. Sperăm ca Republica Moldova să crească ritmul de vaccinare pentru a putea călători și a putea veni din nou în România cât mai curând.

Eu mergeam foarte des în R Moldova până la pandemie, dar acum observ că foarte mulți care făceau asta că acum, din cauza pandemiei, circulația între noi s-a încetinit, însă sper că odată creșterea ritmului de vaccinare să scadă numărul de cazuri active din R. Moldova și să putem redeschide cu adevărat granița dintre noi”, spune Dupu.

Acesta amintește că populația Republicii Moldova ia în serios campania de vaccinare.

„Observ că astăzi doamna Maia Sandu s-a vaccinat și sper că acesta să fie un semnal puternic către cetățeni, înțelegând astfel că vaccinarea este singura variantă. Am văzut și oameni politici și puternice personalități de acolo care s-au vaccinat, unii chiar au venit în România pentru vaccin, ceea ce cred că este un semnal pentru cetățenii de rând că pot avea încrederea în știință și în descoperirile cercetătorilor și sper să înțeleagă astfel că vaccinul este o cale sigură.

Înțeleg că populația a început să se vaccineze tot mai mult. Cred că în următoarele săptămâni vom vedea și rezultatele acestei campanii”, spune Adrian Dupu.

Acesta precizează că în Republica Moldova există totuși un curent antivaccinist, îndreptat în special împotriva serurilor dezvoltate în vestul Europei, dar nu și împotriva vaccinului rusesc Sputnik sau împotriva vaccinurilor chinezești, cu care cetățenii Republicii Moldova sunt doritori să se vaccineze.

„Vedem și în România foarte mulți oameni care militează antivaccin și așa mai sunt și în R. Moldova oameni care sunt neîncrezători în vaccin, și în special în cel vestic. Ei au posibilitatea să se vaccineze cu Sputnik sau cu vaccinurile chinezești, dar nu știu cât sunt acestea de bune, dar înțeleg că există o categorie de cetățeni care le preferă pe acelea. Important este să se vaccineze și e bine că au de unde alege. Cred că în felul acesta și scepticii antivaccin care cred că vestici au alte planuri pot alege alt vaccin, important este ca lumea să se vaccineze și să fie ferită de acest virus”, conchide Adrian Dupu.

Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că, vineri, 100.800 doze de vaccin au plecat spre Republica Moldova, făcând partedin ajutorul pe care România l-a promis pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

”În sprijinul autorităţilor din Republica Moldova implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID19, Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, fiind trimisă o nouă tranşă de vaccinuri împotriva COVID19. În această dimineaţă, 100.800 doze de vaccin produs de AstraZeneca au plecat de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” cu destinaţia Republica Moldova”, a transmis, vineri, CNCAV.

 

 

2 comentarii la “România donează sute de mii de doze de vaccin Republicii Moldova. Adrian Dupu: Sper să putem redeschide cu adevărat granița dintre noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *