Skip to content
Politică

România în epoca normalității politice? Cum ne comportăm?

Timp de 10 ani, România a cunoscut o perioadă în care conflictele politice și cele între instituțiile statului au fost la ordinea zilei. Războaie personale ale mai marilor statului duse de la pupitrul instituțiilor statului român, jigniri, glume seci aruncate în spațiul public, cam așa era caracterizat spațiul politic românesc înainte de decembrie 2014. După terminarea mandatelor lui Traian Băsescu toată lumea era curioasă să vadă cum va se va comporta noul președinte.

Iar tipurile de președinte din care Klaus Iohannis putea să aleagă erau mai multe: președinte jucător, mediator, spectator. Temerea cea mare a tuturor reprezentanților clasei politice era una singură: să nu aleagă să fie ca Traian Băsescu. Iar Iohannis demonstrează că, momentan, nu preia stilul făcut celebru de fostul președinte.

În decembrie, imediat după depunerea jurământului, cei din noul PNL își frecau mâinile în speranța că Iohannis îi va cere lui Ponta să demisioneze, astfel încât să pice guvernul PSD iar ei să facă pasul către Palatul Victoria. De cealaltă parte, PSD dădea mesaje de „pregătire” a propriilor alegători și membri în cazul în care Ponta era silit să demisioneze de Klaus Iohannis. Surprinzător sau nu, Iohannis a avut mai multe întâlniri de la momentul depunerii jurământului cu Ponta, însă nimic nu s-a întâmplat, ceea ce a creat nedumerire și o oarecare dezamăgire în tabăra liberală. Mai mult, cooperarea instituțională se pare că funcționează bine, lucru confirmat de ambele palate.

Deși am intrat într-o logică normală a politicii, aceea de a se lucra în interesul cetățeanului, reprezentanții clasei politice, dar și comentatorii, nu prea sunt obișnuiți cu această modalitate de colaborare instituțională. Observăm cum parcă toți cei din spațiul politic sunt încremeniți și nu știu să reacționeze. Politicienii nu știu dacă să aplaude sau nu această colaborare de teamă să nu calce strâmb în ochii electoratului, cei care l-au susținut pe Iohannis încep să îl atace pentru că are o colaborare cu premierul țării și pentru că nu îl atacă, iar cei care au fost împotriva lui Iohannis în campanie îi susțin demersurile din ultima perioadă, unul dintre ei fiind contracandidatul din turul 2, premierul Victor Ponta.

Într-o perioadă de normalitate politică, după 10 ani de dezbinare politică, am ajuns să nu știm să ne mai comportăm normal. Odată cu sfârșitul mandatului lui Traian Băsescu, parcă România s-a trezit dintr-o comă indusă și este în perioada de recuperare.

Toată politica prezidențială dusă în ultimii 10 ani este dată peste cap. Ieșirile președintelui sunt punctuale, nu mai are conferințe de presă în care să acuze și să dea direcții de acțiune pentru colaboratorii săi, nu dă interviuri în care să critice tot ce mișcă. Din contră, avem de a face cu ieșiri publice echilibrate, care dau un semnal de stabilitate și de cooperare.

Dacă maniera de a face politică de la Cotroceni s-a schimbat este cazul ca și politicienii să își regândească modul de a face politică. Pe scurt, să renunțe la tot felul de războaie publice, acuzații aruncate în spațiul public și încercări de a crea criză politică în țară și să se concentreze pe ceea ce au de făcut, adică să se îngrijească de bunăstarea cetățenilor și a țării.

sursa foto: frontpress.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *