România este al patrulea mare importator de grâu din UE. Cantitățile din R. Moldova au crescut de 17 ori

grau cereale
Sursa foto: Unsplash

Suntem aproape de jumătatea anului comercial pentru cereale, iar România se menține pe prima poziție din UE la exportul de grâu comun. Importurile sunt însă și ele la cote înalte, în ciuda interdicțiilor instituite de legislație. Cele mai mari cantități vin acum din Republica Moldova, care a ne-a trimis de 17,2 ori mai mult decât înainte de războiul din Ucraina.

În primele 25 de săptămâni ale anului comercial 2023/2024 care a debutat la 1 iunie, România a cumpărat din afara blocului comunitar peste 232.000 de tone de grâu comun, adică puțin peste 5% din cantitatea totală de 4,1 milioane de tone cumpărate de Europa, arată ultimele date ale Comisiei Europene.

Suntem astfel al patrulea cel mai mare importator de grâu comun european, după Estonia (2,3 milioane de tone), Italia (521.600 tone) și Grecia (367.200 tone) în contextul în care suntem și cel mai mare exportator – până acum am devansat liderul tradițional, Franța (2,8 milioane de tone), cu livrări de 3,6 milioane de tone.

Cele mai mari importuri vin acum din  Moldova și Ucraina, două piețe care au asigurat în perioada analizată 64,8% și respectiv 7,8% din totalul importurilor generate de UE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: