România este lovită de secetă, pentru al patrulea an la rând. Vor fi noi scumpiri la raft, avertizează fermierii

seceta
Sursa foto: Pixabay

România este lovită de secetă pentru al patrulea an la rând. Nici nu a început bine vara că deja mai multe culturi sunt afectate de arşiţă.

Preţul grâului creşte vâzând cu ochii iar seceta ne va aduce noi scumpiri la raft, avertizează deja fermierii.

Secetă severă este deja pe suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea și Muntenia. Un fenomen care se repetă de la an la an și multe terenuri riscă să se transforme în deșert.

Un fermier din Prahova are aproape jumătate din cultura de la grâu deja compromisă. Spicul a crescut, însă nu are deloc boabe. Fermierul spune că a pregătit deja actele de calamitate.

Pierderi mari are și la cultura de orz. Dacă anul trecut a scos 8 tone, acum are doar 2.500 de kilograme.

Specialiştii ANM recomandă în această perioadă continuarea efectuării tratamentelor chimice împotriva bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole; combaterea buruienilor prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale, la speciile prăşitoare; fertilizarea fazială cu îngrăşăminte foliare şi minerale la culturile de primăvară şi irigaţii în zonele afectate de seceta pedologică.

Potrivit ANM, în următoarea perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.

Cel mai consumat aliment de români se vinde acum la preț dublu față de 2021. Scumpirile au fost cauzate de seceta care a lovit Europa anul trecut, atunci când producția a fost cu 15% mai mică decât anul precedent.

Recoltele au fost mai slabe și la noi în ţară. În lipsa unui sistem de irigații pus la punct, am ajuns să producem doar jumătate din necesar, ceea ce dus la importuri masive din Franța, Polonia sau Germania.

Doar în ultimele 6 luni, prețul de la tarabele din piețe a crescut cu 12%, iar acum kilogramul se dă și cu 5 lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: