În ultimele săptămâni, din cauza caniculei, în mai multe zone din România s-au înregistrat fluctuații de curent electric. Dacă austriecii sunt pregătiți constant pentru o pană de curent masivă, nu același lucru se poate spune despre români.
Fluctuații de curent electric au fost înregistrate în mai multe zone ale țării, cel mai probabil din cauza valului de caniculă înregistrat în această perioadă. Incidentele, deși unele minore, confirmă anunțul recent al autorităților care au avertizat populația că ar putea rămâne fără lumină.
Românii au consumat în ultimele zece zile, când temperaturile au început să crească mult, cu aproximativ 30% mai multă electricitate în vârfurile de seară față de prima săptămână a lunii iulie, conform statisticilor strânse de Transelectrica. Iar consumul de energie electrică în București a ajuns să crească chiar și cu 45% mai mult comparativ cu o zi normală de vară.
În aceste condiții au apărut mai multe pene de curent punctuale. Trei mari spitale din Capitală au rămas fără curent electric timp de mai multe ore în ultimele zile. Spitalul Fundeni, alături de Insitutul Oncologic și Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” din Capitală au fost grav afectate de o pană de curent
O pană de curent s-a înregistrat acum câteva zile și în portul Tomis din Constanța, iar incidentul a afectat funcționarea teraselor și a restaurantelor din zonă. Pentru că angajații nu au mai putut folosi casele de marcat și, implicit, nu au mai putut prelua comenzile, aceștia au închis localurile mai devreme. Totul a avut loc într-o perioadă în care orașul de la malul mării este plin de turiști.
Conform specialiștilor, căldura excesivă poate provoca întreruperi de curent din cauza supraîncărcării rețelei electrice utilizate intensiv pentru funcționarea aparatelor de aer condiționat, ventilație și aparatură frigorifică atât în zonele rezidențiale, cât și în spațiile comerciale. Acest lucru se poate întâmpla mai ales în zonele urbane și chiar regionale, intens populate. Urmarea este că apar decuplări automate necesare pentru reechilibrarea rețelelor,
În cazul deloc fericit al unei pene de curent masive, România nu are un plan sau o strategie în acest sens. În școlile din România nu a fost până acum realizată o campanie națională privind pregătirea în cazul unei pene masive de curent.
Autorităţile austriece îşi pregătesc încă din 2021 cetăţenii pentru o pană de curent catastrofală, la nivel european, despre care spun că nu se pune problema dacă va avea loc, ci când se va întâmpla. România, însă, nu a luat în calcul o pană masivă de curent atunci când a realizat diverse planuri de acţiune în caz de dezastre.
Carmen Constantin, o jurnalistă din Piteşti stabilită de șase ani cu soțul și cei doi copii în oraşul austriac Linz, a povestit pentru ”Adevărul” cum se pregătesc austriecii pentru eventualitatea în care survine o pană majoră de curent.
Încă din 2023, cei doi copii ai săi, ca și ceilalți elevi din Linz, au primit la școală o foaie cu informații și cu măsurile ce trebuie luate în caz de blackout, inclusiv cum ajung copiii acasă dacă survine o pană majoră de curent.
”Copiii au primit informări detaliate în care se preciza printre altele că trebuie să aibă acasă lanterne, conserve, apă. S-a precizat inclusiv dacă mergem noi să îi luăm de la școală în caz de pană majoră de curent, dacă vin singuri sau îi ia o terță persoană, că e bine să dăm date de contact. De șase ani de când suntem în Austria, niciodată nu s-a oprit curentul, nici măcar pentru 2-3 ore, cum se mai întâmplă în România. Pe de o parte, asta îți dă un pic de încredere, dar pe de altă parte nici nu te pregătește pentru vreo pană. În România, când am schimbat aragazul, plita am luat-o pe gaz, de teama unei opriri a curentului. În Austria, totul e electric, plită, cuptor, noi nu avem gaz”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News