România Frumoasă – Aurora boreală în Alba

Furtună Geomagnetică
Sursa foto: Pixabay

Gyula Csaba Jakab/ Facebook ACTUALIZARE Fenomen rar vizibil aseară pe cerul României, care seamănă cu aurora boreală. În Alba, de exemplu, cerul nopții s-a colorat în nuanțe de roșu. Imagini spectaculoase au fost surprinse în Austria, Germania, Elveția și Italia, iar totul a fost rezultatul unei uriașe furtuni solare.

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, transmite AFP.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), scrie Agerpres.

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005. Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste tot weekend-ul.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”.

„Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: