România Frumoasă – Cel mai mare lac din lume, descoperit de cercetători români

O echipă de cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geo-ecologie Marină (GeoEcoMar) şi Universitatea din Bucureşti au intrat în Cartea Recordurilor.

 Aceștia au descoperit dimensiunile celui mai mare lac din istoria planetei Pământ: Paratethys.

La apogeul său, lacul se întindea pe o suprafaţă de 2,8 milioane de kilometri pătraţi şi conţinea peste 1,8 milioane de kilometri cubi de apă salmastră (apă dulce combinată cu apă sărată).

„Pentru mult timp, s-a crezut că aici se afla Marea Sarmatică. Acum avem dovezi clare că pentru aproximativ cinci milioane de ani, această mare a devenit un lac – izolat de ocean şi plin de animale nemaiîntâlnite în alte locuri de pe glob. Lacul a acoperit mare parte din teritoriul României, în afară de zonele de muntoase, şi a lăsat în urmă mărturii spectaculoase, precum nisipurile cu trovanţi din Subcarpaţii Buzăului şi Oltenia de sub munte, calcarele din zona Istriţa care acum 10 milioane de ani erau plaje tropicale, şi falezele roşiatice din Dobrogea de Sud, unde ciclurile de umplere si desecare ale lacului se reflectă în alternanţele albicios-roşiatice ale rocilor”,  a declarat dr. Dan Palcu, coordonatorul echipei.

România Frumoasă – Oameni, fapte, locuri

Citește mai multe, pe Descoperă.ro. Credit foto: Pesquisa Fapesp

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: