România Frumoasă – Ideo Ideis, Festivalul de teatru care dă viață Alexandriei

Alexandria, un oraș cu 45.000 de locuitori, prinde viață câteva zile pe an, în perioada Festivalului de Teatru Ideo Ideis.

Organizat de 18 ani, Ideo Ideis a luat naștere din dorința trupei de teatru din Alexandria de a crea un festival într-un moment în care în România mai existau doar două evenimente de acest gen.

Festivalul înseamnă 7 zile de spectacole de teatru profesionist sau teatru tânăr, seri de film în aer liber, proiecții, spectacole pentru copii, întâlniri și dezbateri cu artiști consacrați, ateliere masterclass-uri, murale, spectacole-lectură.

La festivalul de anul acesta, în perioada 11-18 august, au fost invitate nouă trupe de adolescenți, liceeni veniți din toată țara. Aceștia au participat la atelierele de teatru, unde au învățat cum să se miște pe scenă, cum să-și spună replicile, au aflat care elemente de bază din  scenografie, film, dans, muzică, make-up, VR și dramaturgie.

Ceea ce a pornit în 2006 ca un festival de teatru tânăr, a devenit între timp un proiect complex, care include nu doar festivalul ci și un laborator permanent, o tabără și atelierele.

Atelierele, care inițial se desfășurau la Alexandria, astăzi sunt organizate și în alte orașe din țară, toate localități mai mici, cu viață culturală redusă.

Laboratorul Ideo Ideis a fost lansat în 2022 și se desfășoară la Alexandria pe tot parcursul anului.

Acesta este gândit pentru comunitatea din acest oraș, pe ideea de dezvoltare a spațiului artistic și cultural. Locuitorii pot participa la ateliere de dezvoltare personală prin arte și la spectacole, conferințe.

Festivalul, care are loc în fiecare an în august, aduce trupe de liceeni din țară care se înscriu cu câte un spectacol pe care îl vor prezenta în timpul festivalului.

Materialele realizate de liceeni în tabără sunt și ele prezentate în cadrul festivalului. Activitățile festivalului au loc în pădure, pe stradă sau la restaurant, la colț de stradă.

România Frumoasă: despre oameni, fapte, locuri.

Sursa: ideoideis.ro. Credit foto: Facebook/IdeoIdeis

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: