România Frumoasă – Ion Crețeanu, Tezaur Uman Viu, la Festivalul Ar-Ta

Artiști din Basarabia, Bucovina, Maramureş, Muntenia, Moldova sau Dobrogea, se vor reuni pe 16 şi 17 septembrie la Sala Mare a Consiliului Judeţean Buzău, unde va avea loc prima ediţie a Festivalului Naţional AR-TA.

Printre invitaţi se numără şi rapsodul popular Ion Creţeanu, declarat Tezaur Uman Viu, dar și celebrul artist plastic şi tenor Sorin Ursan Delaclit din Suceava.

Născut la Voineasa, inginer de profesie, Ion Creţeanu  a intrat în memoria comunităţii ca un mare promotor al folclorului autentic, fiind declarat Tezaur Uman Viu UNESCO, în 2020.

A învățat să cânte de la bunic, Ioniță Crețeanu (zis Linguriţă), din Voineasa, dar și de la tatăl său, Dumitru Creţeanu.

A debutat când era elev, pe scena Căminului Cultural din comuna Voineasa, Olt,  unde a interpretat cântecul „Cucule, mare duşman”, în 1967.

Mai multe despre Ion Crețeanu, pe Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu.

TEZAURE UMANE VII a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, recunoașterea și vizibilitatea  păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, dar și identificarea celor capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate.

România Frumoasă – despre oameni, fapte, locuri.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: