România Frumoasă – Olteanul care fabrică țăsturi de copt pâine

În urmă cu 50 de ani, pe vremea bunicilor, în sudul țării, dar mai ales în zona Olteniei, fiecare gospodărie avea un țăst.

Țăstul, cuptorul de lut în formă de clopot, în care puteai coace pâine dar și plăcintă, friptură și chiar ciorbă de fasole, a dispărut între timp, fiind înlocuit de variante moderne, cel pe gaz, electric, cu microunde.

În judeţul Dolj, un antreprenor realizează aceste cuptoare, ducând tradiţia mai departe.

Constantin Sfîrlează avea 10 ani când a văzut cum se face un țest. 36 de ani mai târziu, a decis să pună pe picioare o afacere care să le producă. Pentru a face un țest, este nevoie de pământ argilos, pleavă, păr de capră sau câlţi, apă și răbdare. După ce este modelat, acesta este lăsat să se usuce și să se intărească 10 zile.

„Ideea de a reveni la tradiţie mi-a venit datorită nostalgiei faţă de ţăst şi pâinea la ţăst. Este un gust inconfundabil şi o pâine foarte bună. Am clienţi din toată ţara, spune antreprenorul.

Pâinea in țest, spun localnicii, este fala olteanului: făcută doar din făină, drojdie, sare și apă, aceasta este mânjită cu „plătăjean și impunsă cu furculița”.

Un țăst costă între 250 și 350 de lei.

România Frumoasă – despre oameni, fapte, locuri.

Mai multe, pe: Observatornews.ro. Sursa foto: Arta Alba.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: