România Frumoasă – Palma lui Dumnezeu în Munții Șureanu

Fundătura Ponorului  sau Palma lui Dumnezeu cum au numit oamenii locul, vrăjiți de frumusețea și energia sa, se află în Munții Șureanu, în județul Hunedoara.

Peșteri, cascade, văi, locuințe ici și colo, cu animale și păsări care se mișcă liber fără să țină cont de puținele garduri – toate formează un paradis natural impresionant, unde uiți de timp, tehnologie, agitație.

După ce șerpuiește domol prin lunci verzi și bogate, râul Ponor se pierde sub o stâncă pentru a apărea după câțiva kilometri, prin Șura Mare, peștera cu una dintre cele mai spectaculoase intrări.

Fundătura Ponorului, inclusă în traseul Via Transilvanica, face parte din Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Vara, locul este traversat de oieri și crescătorii de animale. Toamna, liniștea pune stăpânire pe numeroasele ponoare, pajiști și păduri.

„Ponoarele sunt locuri în care apele de suprafaţă se scurg în subteran. Pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina se află 57 de ponoare, unele dintre ele cu caracter temporar. După ce parcurg kilometri întregi prin sisteme carstice subterane, apele ies la suprafaţă din izbucuri sau din peşteri. Cele mai spectaculoase ponoare sunt Fundătura Ponorului (Palma lui Dumnezeu), Lunca Ponoriciului şi Poiana unde frumuseţea este dată de pereţii de stâncă, traseul şerpuit al râurilor, vegetaţia specifică zonei calcaroase şi mărimea depresiunii carstice”, arată reprezentanţii Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.

România Frumoasă – Oameni, fapte, locuri

Credit foto: europafm/Lavinia Dragomir. Sursa: gohunedoara.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: