România Frumoasă – Profesorul care a făcut din elevi campioni

Predă fizica de peste 25 de ani, la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța.

A participat, cu elevii săi, la competiții de proiecte spațiale organizate sau sponsorizate de NASA și de NSS (n.r. – National Space Society).

Din clasele lui, mulți tineri au pornit către universități de renume: Harvard, Princeton, Cambridge.

Profesor cu rezultate notabile la concursurile naționale și internaționale de fizică, Ion Băraru este adeptul folosirii la clasă a metodelor active, între care metoda investigației.

Este convins că orice evoluție începe de la curiozitate, îi încurajează pe elevi să caute și să descopere singuri, să-și pună întrebări, lucruri care stau la baza manualelor pe care și-a pus semnătura.

„Copiii, din firea lor, au un comportament investigativ. A satisface această cerință intrinsecă a ființei umane este o obligație a sistemului de educație. Metoda investigației intră în categoria metodelor activ – participative de predare și presupune să faci niște lucruri extrem de simple. Să apelezi la ceea ce știe copilul deja, să îi ceri să facă un experiment sau să observe un fenomen, să realizeze un experiment în laborator, să vadă ce a reușit să învețe din acest experiment, să reușească să facă transfer, să aplice la alte fenomene similare”, explică în urmă cu ceva vreme Ion Băraru, vorbind despre principiile pe care le-a avut în vedere la elaborarea manualelor de gimnaziu apărute la editura ART.

România Frumoasă – Oameni, fapte, locuri

Sursa: ceae.ro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: