În cadrul emisiunii „Puterea Știrilor”, copreședintele partidului Verde- Verzii, Marius Lazăr, a comentat sondajul INSCOP care arată că 90,9% dintre români sunt de acord cu sintagma „pe planetă au avut loc schimbări climatice semnificative în ultimii 30 de ani”, iar 68,7% dintre cei intervievați consideră că schimbările climatice sunt provocate de om, de activitatea sa economică și doar 28,6% cred că schimbările climatice sunt naturale și nu sunt provocate de om. „Răspunsurile românilor sunt încurajatoare, ei conștientizează că nu avem de-a face cu o conspirație”, a spus el.
PS News: 90,9% dintre cei intervievați au spus că pe planetă au avut loc schimbări climatice semnificative în ultimii 30 de ani.
Marius Lazăr: Da, este un lucru extrem de încurajator pentru că românii înțeleg că nu avem de-a face cu o conspirație, că această provocare a schimbărilor climatice este o problemă serioasă, este o temă reală. Dacă vine raportul ONU cu 1700 de specialiști în spate și trage un serios semnal de alarmă. Dacă vine secretarul general ONU, Antonio Guterres, și trage un serios semnal de alarmă, cred că atunci toți guvernanții și toți cetățenii Europei și ai lumii ar trebui să fie foarte atenți la această, la această problemă. Și în România schimbările climatice își fac simțită prezența. Vedeți de deșertificarea care are loc în sudul României, în sudul județului Dolj, zeci și sute de hectare, apoi în sud-est. Iată, Neamț, iată Vaslui, în perioadele de secetă trebuie să găsim soluții la aceste lucruri. Degradarea calității organice a solurilor românești este iarăși o imensă provocare. Un conținut organic sănătos pentru soluri și deci pentru produsele care ies din sol ar trebui să fie între 3% și 6%. Astăzi, în România avem de-abia 1,6%, asta înseamnă că ar trebui să mâncăm opt mere astăzi, ca să simțim gustul mărului de acum 80 sau 100 de ani, despre asta e vorba.
PS News: Este interesant și faptul că 68,7% dintre cei intervievați consideră că schimbările climatice sunt provocate de om, de activitatea sa economică, și doar 28,6% cred că schimbările climatice sunt naturale și nu sunt provocate de om.
Marius Lazăr: Încă o dată afirm chestiunea asta. Răspunsurile românilor sunt încurajatoare, ei conștientizează că nu avem de-a face cu o conspirație. Prin modul în care facem de multe ori economie, prin modul în care ne comportăm, amprenta de carbon asupra planetei crește. Asta este realitatea și dacă nu reușim să găsim împreună măsuri cu toții, în Europa, în toată lumea, ne îndreptăm către plus 2,4% creșterea temperaturii medii globale față de 1900, ceea ce înseamnă 42% din tera-aridă, ceea ce înseamnă o migrație de 1.000.500.000 de oameni către zone în care se mai găsește hrană și apă. Asta nu este o poveste, asta nu este o science fiction, este o chestie care se poate întâmpla în mod real în următorii 30-40 de ani.
PS News: Care sunt măsurile care trebuiesc luate?
Marius Lazăr: În primul rând, să ne oprim din competiția asta bolnavă după profitul cu orice preț. Știu că poate sună cumva așa, filozofic, dar este prima condiție să învățăm să consumăm mai decent. Marii poluatori să-și plătească păcatele, să-și plătească amprenta de carbon. Astăzi, în România, 10% dintre români poluează mai mult decât 60-70% dintre cei mai săraci dintre români. Poluatorul plătește. Este un principiu care ar trebui să devină un principiu constituțional. Ceea ce, iată, nu se întâmplă. Avem 150 de miliarde de euro evaziune în ultimii 25 de ani din cauza poluatorilor. 150 de miliarde de euro. Când vor plăti acești oameni? N-avem încă în România, suntem singurul stat din Uniunea Europeană în care nu are un plan de combatere a poluării atmosferice. Suntem singurii, trebuia să facem până în 2019. Suntem în 2023 și nu avem un astfel de plan. Și atunci ne mirăm că nu reușim să combatem schimbările climatice. Foarte interesant și sondajul spun acest lucru, că-i inclusiv populația din mediul rural resimte tot mai mult acest lucru și vom merge către acești oameni să le explicăm că trebuie să luptăm împreună, să facem un push, o presiune pe guvern și pe autorități, să avem o singură strategie la nivelul guvernul României de combatere a schimbărilor climatice. Avem opt strategii pe dezvoltare durabilă, pe biodiversitate, o grămadă de strategii, zeci și zeci de milioane de euro risipite, ar trebui să le integrăm într-o singură strategie, dacă avrem să avem șanse de succes. Mai mult, noi, Verzii, am propus ca prin lege partidele parlamentare să găsească un consens și să avem un acord pentru atingerea neutralității climatice în 2050 și sper ca și președintele Klaus Iohannis să susțină această dată, de fapt este un angajament european al României și să începem să avem o strategie în acest sens.
PS News: 80,1% romanii sunt de acord cu această sintagmă, ca România este groapa de gunoi a Europei…
Marius Lazăr: În pofida faptului că s-au dat o serie de legi, de reglementări privind trasabilitate acestor transporturi. În continuare suntem extrem de deficitari la controlul transporturilor de deșeuri care vin de afară, suntem extrem de deficitari. Cum vă spuneam, nu avem suficienți comisari de mediu în vamă, dar n-avem nici scannere. De ce statul român nu face investiții în aceste scannere? Astfel încât aceste transporturi să treacă prin aceste scanere și să vedem dacă sunt deșeuri ilegale, de multe ori deșeuri medicale toxice care ne va face viața un calvar? Am fost în județul Hunedoara, 15.000 tone de deșeuri legale intră lunar în județul Hunedoara, ne-au spus oamenii de acolo, 15.000 de tone și nu se întâmplă nimic. Mai mult, amenzile pentru toate această criminalitate de mediu, dincolo de faptul că multe sunt penale, multe ar trebui plătite cu zeci de ani de pușcărie. Amenzile date de Garda de Mediu. Știți care este amenda maximă, de exemplu, pentru ce s-a întâmplat acum pe râul Bistrița? Știți cu poluarea apei datorită fierului de la exploatările miniere insuficient administrate, gestionate? 50.000 lei. Deci acolo s-a stopat consumul de pește, apa nu mai poate fi consumată, probabil pentru mult timp de acum încolo și amenda este 50.000 lei, adică 10.000 euro. Nu e normal să se întâmple și atunci trebuie și noi verzi, de asta vrem să ne apropiem de o formulă de guvernare, să intrăm în Parlament și să facem o presiune tocmai din perspectiva acestor teme presante pentru oameni, pentru că oamenii încep să simtă în viața lor această poluare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News