România se îndepărtează cel mai mult de a deveni un „paradis ecologic”, reciclând doar 12,3% din deșeurile municipale, în condițiile în care toate cele 27 țări din UE ar trebui să recicleze cel puțin 55% dintre deșeurile municipale, în temeiul legislației UE, relatează Politico.
Pe drumul său anevoios de a deveni un paradis ecologic până în anul 2050, UE a stabilit obiective intermediare pentru a urmări progresele înregistrate în reducerea nivelurilor de poluare, a emisiilor de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta și în refacerea naturii.
De la colectarea selectivă a deșeurilor la finanțarea proiectelor de biodiversitate, există cinci lucruri pe care cele 27 de țări membre UE ar trebui să le îndeplinească. În același spirit de reducere a deșeurilor în sectorul modei, UE a interzis și distrugerea hainelor și pantofilor nevânduți. Dar această decizie nu este lipsită de consecințe.
O investigație recentă a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a arătat că România a devenit o groapă de gunoi pentru hainele aruncate în UE, deoarece tone de articole de îmbrăcăminte donate ajung la gunoi.
Unul dintre principalele obiective ale UE în materie de durabilitate este reducerea efectelor nocive ale deșeurilor sale asupra mediului. În acest scop, Bruxelles-ul se așteaptă ca membrii săi să dispună de sisteme de colectare eficiente pentru o listă tot mai lungă de tipuri de deșeuri.
De la 1 ianuarie, țările UE trebuie să colecteze separat și articolele de îmbrăcăminte și țesăturile. Asta înseamnă că pantofii inutilizabili, jachetele vechi și cearșafurile murdare nu mai pot fi aruncate în coșurile de gunoi obișnuite.
Cea mai recentă trecere în revistă a datelor furnizate de organismul de supraveghere a mediului din UE, datată mai 2024, arată că doar 11 țări au instituit sisteme obligatorii de colectare separată, iar alte 14 au introdus inițiative voluntare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News